AAA

SVET | 22.04.2021 20:00 > 22.04 20:00

Navaljni pozdravio proteste u Rusiji: Osećam ponos i nadu


Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni rekao je danas u poruci iz zatvora da je osetio "ponos i nadu" kada je od svog advokata saznao za masovne proteste na kojima je zatraženo da bude oslobodjen.

"Evo ga spas Rusije. Ti. Svi oni koji su izašli. Oni koji nisu izašli, ali su pružili podršku. Oni koji nisu javno podržali, ali su saosećali", naveo je Navaljni u poruci objavljenoj na Instagramu.
On je dodao da nije znao šta se dogadja jer u zatvoru može da gleda samo jedan kanal na televiziji, ali ga je o protestima obavestio advokat koji ga je danas posetio.

"Iskreno, u meni se previru dva osećanja ponos i nada. Ljudi marširaju ulicama. Znači da sve znaju i razumeju", naveo je najoštriji kritičar Kremlja.

Dodao je da su "oni koji Rusiju vraćaju unazad osudjeni na propast" i da će "Rusija biti srećna".

Ruska policija je juče uhapsila oko 1.500 pristalica osudjenog opozicionara Alekseja Navaljnog na protestima širom zemlje na kojima zahtevaju njegovo oslobadjanje.

U centru Moskve okupile su se hiljade demonstranata, na poziv saradnika Navaljnog, čije je zdravstveno stanje veoma loše pošto duže od tri nedelje štrajkuje gladju.

Navaljni (44) je počeo štrajk gladju u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog jakih bolova u ledjima i gubitka osećaja u nogama.

On je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.