AAA

SVET | 06.05.2021 20:20 > 06.05 20:20

Britanski super-četvrtak: Parlamentarni izbori u Škotskoj i Velsu, lokalni u Engleskoj


Milioni Britanaca glasali su danas na parlamentarnim izborima u Škotskoj i Velsu i lokalnim izborima u Engleskoj.

Na takozvani "super-četvrtak" najviše pažnje privlače izbori u Škotskoj, s obzirom na najavu vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) da će u slučaju pobede raspisati novi referendum o nezavisnosti.
Liderka SNP Nikola Stardžon više puta je rekla da će raspisati novi referendum o nezavisnosti Škotske, ali tek posle okončanja pandemije korona virusa i početka ekonomskog oporavka.

Škotska je deo Velike Britanije od 1707. godine, a njeni gradjani su na referendumu 2014. godine glasali za ostanak u zajedničkoj državi, većinom od 55 prema 45 odsto.

Medjutim, odluka Britanaca iz 2016. godine da napuste EU promenila je odnos snaga u Škotskoj, gde je jasna većina stanovnika bila za ostanak u Uniji. Na referendumu o Bregzitu za ostanak u EU izjasnilo se 62 odsto Škota.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade. Premijer Boris Džonson uporno tvrdi da će reći "ne", a ako ostane pri tvrdom stavu, o tom pitanju će verovatno odlučivati sudovi.

Očekuje se da će SNP osvojiti najviše mandata u parlamentu Škotske sa 129 mesta, ali najnovije ankete pokazuju da nije izvesno da će imati većinu.

Gradjani Velsa biraju parlament sa 60 mesta. Laburisti, koji su u Velsu na svim izborima od 1999. godine osvajali najviše glasova, suočavaju se najvećom pretnjom konzervativaca do sada, ali ankete predvidjaju da će i ovaj put završiti na prvom mestu.

Birači danas odlučuju i o jednom upražnjenom mestu u britanskom parlamentu, za izbornu jedinicu Hartlpul. Ti izbori bi mogli da pokažu da li Džonsonova Konzervativna stranka i dalje dobro stoji u delovima zemlje u kojima je opoziciona Laburistička partija decenijama dominirala.

Britanci su danas birali i čelnike više engleskih gradova, uključujući Mančester i London, kao i oko 5.000 članova 143 gradske ili opštinske skupštine.

Današnji izbori su važni i za laburiste, na čijem je čelu godinu dana Kir Starmer, koji je preuzeo partiju nakon što je ona na izborima 2019. godine ostvarila najlošiji rezultat od 1935. godine.

Kandidati laburista u Londonu i Mančesteru, Sadik Kan i Endi Barnam, trebalo bi lako da osvoje drugi mandat.

Medjutim, poraz laburista u Hartlpulu bio bi izrazito razočaravajuć, pošto oni nikada nisu izgubili na parlamentarnim izborima od stvaranja te izborne jedinice 1974. godine.

Gubitak Hartlpula pokazao bi da laburisti ne uspevaju da očuvaju biračko telo na severu Engleske, svom stogodišnjem uporištu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.