AAA

SVET | 09.05.2021 16:55 > 09.05 17:04

Nemačka obeležila 100 godina od rodjenja Sofi Šol, ikone otpora fašizmu (VIDEO)

Nemačka je danas obeležila sto godina od rodjenja Sofi Šol, ikone otpora fašizmu, koja je kao studentkinja bila članice tajnog udruženja "Bela ruža" koje se nenasilnim sredstvima borilo protiv nacističkog režima.

Ona i još nekoliko članova udruženja su uhapšeni 1943. godine dok su bacali antiratne letke sa kritikom režima Adolfa Hitlera sa balkona na Univerzitetu u Minhenu.

Sofi i njen brat Hans su četiri dana kasnije pogubljeni jer su odbili da se izvine.
O Sofi Šol, njenom bratu i drugim članovima tajnog udruženja koji su se suprotstavili strahotama nacional-socijalističke ideologije uči se u nemačkim školama ali su obradjeni i u nemačkim filmovima i pozorišnim komadima.

Danas je u Minhenu na desetine mladih učestvovalo u pozorišnom performansu o životu Šolove koji je izveden na otvorenom zbog restrikcija uvedenih zbog korona virusa.

Nedavni pokušaji demonstranata protiv antipandemijskih mera u Nemačkoj da sebe porede sa žrtvama nacizma ističući da se osećaju kao Sofi Šol, izazvali su sablažnjavanje, kao i osude političara i organizacija koje predstavljaju preživele holokausta, uključujući Medjunarodni komitet za Aušvic.

Guverner Bavarske Markus Soeder odao je počast Šolovoj u petak, ističući da je ona u 21. godini bila spremna da "žrtvuje svoj život za slobodu, za svoj stav i za svoju savest".KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.