AAA

SVET | 10.05.2021 18:10 > 10.05 19:59

Baražna raketna vatra na Izrael i izraelska odmazda posle sukoba u Jerusalimu


Ekstremisti Hamasa ispalili su večeras baražnu raketnu vatru iz pojasa Gaze na Izrael, uključujući jedan projektil koji je aktivirio sirene čak i u Jerusalimu, pošto je stotine Palestinaca povredjeno danas pre podne u sukobima s izraelskom policijom na svetilištu u tom gradu.

Taj napad Hamasa je doveo do drastične eskalacije već povećane napetosti u čitavom regionu zbog sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata u Jerusalimu koji traju nedeljama i prete da prerastu u širi konflikt.
Ubrzo posle sirena čule su se eksplozije u Jerusalimu i jedna raketa je pala na zapadno predgradje, lakše oštetivši jednu kuću.

Izraelska vojska je rekla da je najpre ispaljeno sedam raketa i da je jedna presretnuta, a da se raketiranje nastavlja na južni Izrael.

Izraelska vojska je odmah odgovorila udarom iz drona na sever pojasa Gaze, ubivši jednog Palestinca, izvestili su mediji Hamasa.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju jedan izraelski civil zadobio povrede od šrapnela kada je njegov automobil pogodjen antitenkovskom raketom iz Gaze.

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obeida rekao je da je napad odgovor na "izraelske zločine i agresiju" u Jerusalimu i da "je to poruka koju neprijatelj mora dobro razumeti", zapretivši novim napadima ako izraelske snage ponovo udju na svetilište i silom isele palestinske porodice iz kvarta u istočnom Jerusalimu.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi su naknadno rekli da je devet ljudi, uključujući troje dece, poginulo u eksploziji na palestinskoj teritoriji, preneo je AP.

Uzrok eksplozije nije za sada poznat,a dogodila se u vreme kada su palestinski ekstremisti ispaljivali rakete na Izrael.

Nije jasno da li su to žrtve eksplozije pogrešno ispaljene rakete ili izraelske odmazde.

U medjuvremenu je u pograničnom području na jugu Izrael otkazana nastava u školama, a izraelski mediji su javili da su deca u Gazi žrtve eksplozije palestinske rakete koje je pala unutar te teritorije.


Stotine jevrejskih vernika evakuisano kod Zida plača zbog raketiranja


Stotine jevrejskih vernika evakuisano je večeras kod Zida plača u Jerusalimu posle sukoba na obližnjem Brdu hrama i raketiranja Izraela iz pojasa Gaze, saopštila je policija.

Ekstremisti Hamasa su ispalili rakete prema Jerusalimu koje su aktivirale sirene za raketnu uzbunu širom tog grada, pošto je stotine Palestinaca povredjeno u sukobima s izraelskim policajcima na obližnjem svetilištu gde se nalazi džamija Al Aksa, javio je Asošiejted pres.

"Sirena se upravo oglasila u Jerusalimu. Policijske snage su počele da evakuišu stotine ljudi" koji su se okupili ispred Zida plača, na bezbednija mesta, navedeno je u kratkom policijskom saopštenju, preneo je Frans pres.

Sirene su se oglasile i u izraelskim mestima kraj granice pojasa Gaze u gradu Siderotu i okolini.

Izraelski mediji izveštavaju o četvrtoj baražnoj vatri iz Gaze za samo pola sata.

Kad su se oglasile sirene u Jerusalimu evakuisani su i učesnici plenarne sednice parlamenta, Kneseta.

Ubrzo je usledio izraelski odgovor, udari iz vazduha i, prema nepotvrdjenim izveštajima palestinskih medija, poginulo je troje dece. Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja to nije mogao da potvrdi.

Potencijalni koalicioni partneri, rivali premijera Izraela Benjamin Netanjahua, Jair Lapid, Naftali Benet i Gideon Sar podržali su oštar vojni odgovor na raketiranje i "akcije vlade u ratu protiv neprijatelja Izraela", kako je na Tviteru objavio Lapid, mandatar za satav nove vlade.

U medjuvremenu je Stejt department SAD zabranio svojim zaposlenima da ulaze u Stari grad u Jerusalimu do nedelje i dao im instrukcije ostanu u svojim stanovima tokom noći.

Stanovnicima južnog Izraela je rečeno da ne izlaze iz kuća zbog bojazni da bi se palestinski ekstremisti mogli ubaciti u Izrael.

U medjuvremenu je objavljen snimak iz Starog grada u Jerusalimu na kome je zabeležen trnutak kad su se oglasile sirene na kome vidi kako učesnici marša povodom Dana Jerusalima trče da se sklone.

Oni su medjutim, posle bezbednosnih procena policije, nastavili da slave osvajanje istočnog dela grada u ratu 1967. godine uprkos raketnoj vatri iz Gaze.

Večerašnji napadi sa tog paleskog područja su doveli do drastične eskalacije već pojačane napetosti u regionu posle čitavih nedelja sukoba izraelskih snaga i Palestinaca konstatuje AP.
Eksplozije odjeknule u Jerusalimu, oglasile se sirene za raketnu uzbunu posle ultimatuma HamasaEksplozije su danas predveče odjeknule u Jerusalimu, pošto su se oglasile sirene za raketnu uzbunu.

Dogodilo se to ubrzo pošto je islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze objavio je danas ultimatum Izraelu, zahtevajući povlačenje svih izraelskih bezbednosnih snaga sa Brda Hrama i arapskog kvarta Šeik Džarah u Jerusalimu do 18 sati po lokalnom vremenu.

Takodje je zatraženo da se u istom roku oslobode Palestinci pritvoreni tokom proteklih dana sukoba.

Abu Obeida, portparol vojnog krila Hamasa je potvrdio da je raketni napad odgovor na izraelske "zločine i agresiju u Jerusalimu", preneo je Asošiejted pres.

"To je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume", rekao je on, zapretivši novim udarima ako Izrael ponovo napadne svetilište na kome se nalazi džamija Al Aksa ili protera palestinske porodice iz kvarta u istočnom Jerusalimu.

Zvuk ispaljenih raketa se čuo u Gazi pre nego što su se sirene oglasile, a kasnije je usledila nova baražna vatra. Izveštaja o povredama i šteti nije odmah bilo.

Izraelski mediji su objavili da je sedam raketa ispaljeno na Jerusalim i Beit Šemeš, da je jedna presretnuta, da su ostale pale na nenaseljeno područje, a da je dodatni baraž usmeren na gradove na jugu, te da je prazan automobil na granici pogodjen antitenkovskom raketom.

Slične pretnje poput ultimatuma Hamasa su uputili Islamski džihad i narodni front za oslobodjenje Palestine. Vojno krilo Islamskog džihada je reklo da je danas ispalilo 30 raketa na južni izraelski grad Sderot, ali izraelska vojska još nije potvrdila koliko je raketa danas pogodilo teritoriju Izraela.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.