AAA

SVET | 11.05.2021 14:25 > 11.05 14:25

Raketiranje iz pojasa Gaze prošireno na gradove Izraela dalje od granice (FOTO)


Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se danas u mnogim gradovima Izraela udaljenijim od granice sa pojasom Gaze, uključujući Ašdod, Aškelon i Bnei Ajiš, javljaju izraelski mediji.

Sirene su se čule i u nekoliko kibuca i sela.
U veoma kratkom periodu 40 raketa je ispaljeno na grad Aškeloni Ašdod, koji na početku nije bio meta palestinskih ekstremista. Jedna raketa je pala na praznu školu u Aškelonu.

Portparol vojnog krila Hamsa, Au Obeida, izjavio je da je čak 137 raketa ispaljeno na te gradove za svega pet minuta, zapretivši da ih ta organizacija ima "mnogo više".

Izraelska vojska je naredila da danas budu zatvorene škole u mestima kraj Gaze i da se napolju ne okuplja više od desetoro ljudi, a unutra ne više od 50.

Jako raketiranje u pravcu Aškelona i pograničnog područja nastavilo se danas popodne, a islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom zapretio da će napadi trajati dok Izrael ne izmeni politiku i da će se "otpor okupaciji će se nastaviti bez obzira na žrtvu".

Hamas namerava da snažno odgovori na svaki napad Izraela kojeg optužuje da "planira udare na kuće nevinih civila" i ukaza da "o obimu zločina svedoči broj žrtava".

Više od 250 raketa ispaljeno je na Izrael od ponedeljka uveče, dok je izraelska vojska je pogodila oko 140 ciljeva u pojasu Gaze.

U gradu Gazi pogodjena je napadom iz vazduha još jedna višespratnica u kojoj su poginuli pripadnici ekstrmističkih orgnizacija javili su lokalni mediji, preneo je Asošiejted pres.

Napad u kvartu Rimal naterao je prestrašene stanare, uključujući žene i bosonogu decu da izadju na ulice.

U ranijem napadu takodje je napadnuta višespratnica u kojoj se krio komandir Hamsa, a palestinski lekari su rekli da su poginuli jedna žena i njen 19-godišnji sin sa posebnim potrebama. Sudbina komandira Hamasa nije poznata.

Hamas se uključio u sukob posle eskalacije nasilja tokom vikenda u Jerusalimu izmedju izraelskih policajaca i palestinskih demonstranata.

Palestinski mediji su izvestili da je poginulo 26 osoba, a ranjeno njih 122 u izraelskim napadima.

Na izraelskoj strani ranjeno je 36 civila u eksploziji raketa koje su pale na zgrade u Aškelonu i Ašdodu.

Izraelska vojska je pojačala prisustvo duž granice, a stanovnicima naredila da budu u blizini skloništa.

Načelnik izraelskog Generalštaba Avivi Kohavi je uz poruku da se vojne jedinice moraju pripremiti za "širi sukob bez ograničenja", naredio nastavak napada ne samo na postrojenja za proizvodnju oružja i skladišta Hamasa i Islamskog džihada, već i na "svakog teroristu" gde god bio.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.