AAA

SVET | 14.05.2021 19:05 > 14.05 19:05

Rusija stavila SAD i Češku na spisak zemalja koje nisu prijateljske

Ruske vlasti saopštile su danas da su SAD i Češku stavile na spisak zemalja "koje nisu prijateljske", a ta odluka je doneta u periodu napetosti izmedju Rusije i zapadnih zemalja.

Uredba ruske vlade objavljena je na njenom portalu nekoliko dana pre prvog sastanka šefova diplomatija Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Antonija Blinkena (Anthony).
Prema toj uredbi, američkoj ambasadi u Rusiji je zabranjeno da zaposli rusko osoblje.

Američka ambasada u Moskvi ove nedelje je saopštila da će suspendovati većinu svojih konzularnih aktivnosti zbog ruskih sankcija. Zbog toga je za 75 odsto smanjen broj lokalnog osoblja i radne snage.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je krajem aprila Ministarstvu spoljnih poslova da napravi spisak zemalja "koje nisu prijateljske" u cilju "zaštite interesa i bezbednosti" zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija uvek imala volju za dijalog i dodao da su samo SAD i Češka na tom spisku.

Medjutim, ruski mediji prenose da se na toj listi nalazi desetak zemalja, medju kojima je i Velika Britanija.

Američka vlada je polovinom aprila uvela seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i naložila proterivanje deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Nekoliko evropskih zemalja je potom proteralo ruske diplomate, dok je Rusija odgovorila istim merama i proterala diplomate tih zemalja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.