AAA

SVET | 16.05.2021 10:25 > 16.05 10:25

Danas virtuelni sastanak Saveta bezbednosti o izraelsko-palestinskom sukobu

Diplomatska nastojanja za prekid sukoba Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija pojačavaju se i danas će biti održan virtuelni sastanak Saveta bezbednosti UN zakazan za 14.00 po Griniču (16.00 po srednjoevropskom).

Dve sukobljene strane za sada ne reaguju na medjunarodne pozive da se neprijateljstva okončaju, konstatuje Frans pres.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je sinoć da je "zgrožen" zbog "rastućeg broja civiilnih žrtva" i da je "duboko uznemiren" izraelskim napadom na zgradu u gradu Gazi u kojoj su se nalazile kancelarije Asošiejted presa, Al Džazire i kuvajtske televizije, prenele su agencije.

Kasnije u subotu uveče još jedna desotospratnica kula Al Andaluz je teško oštećena u izraelskom udaru.

Posle toga je Hamas koji vlada Gazom ispalio novu baražnu vatru na Izrael, uključujući Tel Aviv.

Rukovodstvo Palestinske uprave na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali je reklo da je šokirano i užasnuto izraelskim udarom.

"Generalni sekretar podseća obe strane da svako nasumično gadjanje civila i medijskih struktura krši medjunarodno pravo i mora biti izbegnuto po svaku cenu", rekao je sinoć Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Gutereš je izdvojio pogibiju 10 članova jedne porodice, uključujući osmoro dece u izraelskom udaru iz vazduha u noći izmedju petka i subote na izbeglički logor Al Šati u Gazi, naveo je portparol, a preneo AP.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji pozvao je Savet bezbednosti UN da zahteva smirivanje nasilja i takodje optužio SAD što do sada nije preduzeta akcija.

"Na nesreću Savet do sada nije uspeo da postigne dogovor, jer SAD stoje na suprotnoj strani medjunarodne pravde", prenela je državna kineska agencija Sinhua ocenu šefa diplomatije Vang Jia u razgovoru sa pakistanskim kolegom Šahom Mahmudom Kurešijem.

Vang Ji je izrazio podršku Kine, koja predsedava SB ovog meseca, za rešenje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države, izrazivši nadu da će sve strane biti jedinstvene kada se danas bude raspravljalo o najnovijem konfliktu.

On smatra da bi SB UN trebalo ponovo da potvrdi podrku za takvo rešenje i da pozove Palestince i Izraelce da na toj osnovi obnove pregovore što je moguće pre.

Danas se američki izaslanik Hadi Amr sastaje odvojeno u Jerusalimu s izraelskim liderima i sa palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali da doprinese obustavljanju najnovijeg sukoba, prenele su agencije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.