AAA

SVET | 16.05.2021 14:05 > 16.05 14:05

Papa Franja održao posebnu misu za narod Mjanmara, pozvao na mir i jedinstvo


Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas je održao posebnu misu za narod Mjanmara, pomolivši se za mir i jedinstvo.

Papa Franja se pomolio i za oslobodjenje od "vlasti zla" u Mjanmaru, gde je vojska državnim udarom preuzela vlast pre tri i po meseca.
U Bazilici Svetog Petra u Vatikanu papi se pridružilo nekoliko stotina ljudi, od kojih su mnogi studenti i časne sestre iz Mjanmara.

Papa Franja, koji je i ranije apelovao na okončanje nasilja u Mjanmaru, pozvao je malu hrišćansku zajednicu u toj zemlji da ne gubi veru, da radi na postizanju mira i da ne dozvoli da se sukobi pretvore u duboke podele.

Vojska Mjanamra je 1. februara zbacila izabranu civilnu vladu, zbog čega su odmah širom zemlje počeli masovni protesti koje je nova vlast pokušala da uguši. Bezbednosne snage su tokom protesta ubile više od 750 ljudi.


Papa Franja osudio nasilje izmedju Izraela i Hamasa

Papa Franja je danas osudio neprihvatljivu "spiralu nasilja" izmedju Izraela i Palestinaca, rekavši da je ubijanje, posebno dece, "znak da oni ne žele da izgrade budućnost već da je unište".

Poglavar Rimokatoličke crkve se danas s prozora nad Trgom Svetog Petra molio za mir i medjunarodnu pomoć kako bi se otvorio put dijalogu.

"Pitam se: šta će doneti ta mržnja i osveta? Da li mi zaista mislimo da možemo izgraditi mir, uništavajući druge. U božije ime... apelujem na primirje" i kraj nasilja, rekao je papa.

Izraelska vojska danima napada grad Gazu iz vazduha otkako su izbili žestoki sukobim izmedju Izraela i te palestinske teritorije kojom vlada islamski ekstremistički pokret Hamas.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je danas saopštilo da je 10 žena i osmoro dece medju 26 ljudi ubijenih samo u današnjem napadu, a da je još 50 osoba ranjeno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.