AAA

SVET | 17.05.2021 20:15 > 17.05 20:15

Makron održao konferenciju sa afričkim liderima za pomoć Sudanu


Francuski predsednik Emanuel Makron održao je danas u Parizu konferenciju sa liderima afričkih nacija i medjunarodnih organizacija na kojoj su pregovarali o ublažavanju duga i većoj globalnoj podršci prelaznoj vlasti Sudana.

Makron je bio domaćin generalu Abdelu-Fatahu Burhanu, šefu vladajućeg saveta Sudana i premijeru Abdalu Hamdoku, a prisustvovali su i šefovi susednih država Egipta i Etiopije, kao i generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva i predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat.
Burhan je pohvalio "istorijsku priliku" za Sudan i rekao da je to "poruka mira i saradnje" posle 30 godina medjunarodne izolacije.

Posle čuvene sudanske revolucije 2019. godine vojska je ispunila želje demonstranata i svrgnula dugogodišnjeg vladara Omara al Bašira.

Iz Makronovog kabineta je saopšteno da je cilj današnjeg sastanka pronalaženje načina kako da se pojačaju investicije u Sudanu i pregovara o ublažavanju duga.

Sudanska prelazna vlada preduzela je niz mera poslednjih meseci kako bi transformisala ekonomiju zemlje i ponovo se pridružila medjunarodnoj zajednici posle više od dve decenije izolacije.

"Važno je da pravac hrabrih ekonomskih reformi koje ste započeli da sprovodite i dalje vodi u tranziciju", rekao je Makron.

Francuska će MMF-u obezbediti zajam od 1,5 milijardi dolara za izmirenje zaostalih obaveza Sudana i razmatra dodatne grantove ako bude potrebno, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.