AAA

SVET | 13.06.2021 18:20 > 13.06 18:20

Lideri G-7 se složili oko vakcina, Kine i oporezivanja korporacija


Lideri Grupe sedam najbogatijih država obećali su danas više od milijardu doza vakcine protiv korona virusa siromašnijim zemljama, pomoć zemljama u razvoju da razvijaju ekonomije dok se bore protiv klimatskih promena i složili se da zajednički nastupe protiv kineske "tržišne ekonomske prakse" i prozvali Peking zbog kršenja ljudskih prava u Sindjijangu i Hong Kongu.

Govoreći na kraju samita lidera G-7 u jugozapadnoj Engleskoj, britanski premijer Boris Džonson pohvalio je "fantastični stepen harmonije" u grupi, koja se sastala prvi put posle dve godine.
Lideri su poručili da je klub bogatih zemalja, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države, bolji prijatelj siromašnijim zemljama od autoritarnih rivala poput Kine.

Džonson je rekao da su na samitu G-7 demonstrirane demokratske vrednosti i ljudska prava ostatku sveta i pomoć najsiromašnijim zemljama sveta da se razvijaju na način koji je čist, zelen i održiv.

"Nije dovoljno da se samo odmaramo i razgovaramo o tome koliko su te vrednosti važne. I ovde se ne radi o nametanju naših vrednosti ostatku sveta. Ono što mi kao G-7 moramo da uradimo je da demonstriramo blagodati demokratije i slobode i ljudskih prava ostatku sveta", rekao je Džonson novinarima posle trodnevnog sastanka na obali Kornvola.

Aktivisti za zaštitu životne sredine nisu bili impresionirani detaljima u završnom saopštenju lidera.

Maks Loson, šef u medjunarodnoj organizaciji za pomoć Oksfam rekao je da će samit ostati upamćen kao sramotan.

"Suočeni sa najvećom vanrednom zdravstvenom situacijom u jednom veku i klimatskom katastrofom koja uništava našu planetu, oni u potpunosti nisu uspeli da odgovore na izazove našeg vremena", rekao je Loson.

Lideri G7 su se obavezali da će isporučiti milijardu doza vakcina protiv kovida-19 putem programa Kovaks, a Džonson je pozvao da se "svet vakciniše" do kraja 2022. godine.

To je daleko manje od potrebnih 11 milijardi doza, koliko je navela Svetska zdravstvena organizacija, za vakcinaciju 70 odsto svetskog stanovništva kako bi se pandemija okončala.

Sjedinjene Američke Države su se obavezale da će donirati 500 miliona doza, a Velika Britanija 100 miliona.

Grupa sedam se saglasila da odobri globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto multinacionalnim korporacijama. Odluka je bila očekivana jer su ministri finansija ranije ovog meseca prihvatili uvodjene globalnog minimalnog poreza za velike multinacionalne kompanije kako bi sprečili korporacije da koriste "poreske oaze"da bi izbegle plaćanje poreza.

Lideri G7 su kritikovali kinesku ekonomsku politiku a u zajedničkom saopštenju je navedeno da će "nastaviti da se konsultuju o kolektivnim pristupima osporavanju netržišnih politika i praksi koje podrivaju pošteno i transparentno delovanje globalne ekonomije".

Oni su pozvali Kinu da poštuje ljudska prava u poluautonomnom gradu Hongkongu i u pokrajini Sindjijangu, gde živi muslimanska ujgurska manjina.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.