AAA

SVET | 16.06.2021 20:55 > 16.06 20:55

Bajden: Samit sa Putinom bio u pozitivnom tonu


Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas da je sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom protekao u "pozitivnom" tonu ali je dodao da ga je upozorio protiv bilo kakvog mešanja u američke izbore i da će nastaviti da pokreće pitanja ljudskih prava u Rusiji.

"Jasno sam rekao da nećemo tolerisati pokušaje kršenja našeg demokratskog suverentitata ili destabilizacije naših demokratskih izbora, i da ćemo odgovoriti", rekao je Bajden na konferenciji za novinare posle susreta sa Putinom u vili u Ženevi, prenosi agencija AP.
Rekao je da su se on i Putin dogovorili da dve strane održe dalje razgovore o zaštiti kritične infrastrukture od sajber napada i da će imati dodatne razgovore o gonjenju kriminalaca koji vrše takve napade.

Vladimir Putin ne želi "hladni rat" sa SAD, rekao je Bajden, i dodao da je objasnio Putinu da neke kritične infrastrukture treba da budu nedodirljive.

Rekao je da 16 tipova kritične infrastrukture treba da budu zaštićene od sajber napada, a to uključuje sektor energije i vode.

U maju je sajber napad na najvećeg operatora naftovooda u SAD doveo do prekida snabdevanja gorivom u većem delu istočne obale SAD gotovo nedelju dana. Za napad se krivi ruska kriminalna grupa.

Rusija nije saradjivala sa krivičnim istragama ransomver napada i ne izručuje osumnjičene Americi.

Bajden je rekao da su on i ruski predsednik razgovarali detaljno koje sledeće korake dve zemlje treba da preduzmu oko mera kontrole naoružanja da bi se smanjio rizik rata.

To znači da će se diplomate i vojni stručnjaci obe zemlje sastati za, kako je rekao Bajden, "dijalog o strateškoj stabilnosti" da postave osnove za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika. Nije rekao kada će ti pregovori početi.

Plan je da se pripremi put za pregovore o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi nasledio sporazum Novi Start koji ističe 2026.

Bajden je rekao da je stavio naglasak na pitanja ljudskih prava tokom razgovora sa Putinom, tu su uključeni i slučajevi dvojice Amerikanaca za koje Bajden kaže da su "nepravedno zatvorena" u Rusiji.

Američki predsednik je rekao da će nastaviti da izražava zabrinutost zbog slučajeva kao što je slučaj ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zatvorenog u Rusiji.

Rekao je da će nastaviti da pokreće pitanja u vezi "osnovnih ljudskih prava".

Američki predsednik je osudio Putinova "smešna poredjenja" oko ljudskih prava.

On je reagovao na Putinove odgovore kada je bio uptian o Navaljnom, kada je ruski predsednik ukazivao na upad u američki Kongres i na probleme u SAD.

Bajden je rekao da je lažno poredjenje izmedju "napada kriminalaca" na Kongres u Vašingtonu 6. januara sa mirnim demonstracijama ljudi lišenih slobode izražavanja u Rusiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.