AAA

SVET | 17.06.2021 18:40 > 17.06 19:34

Umro prvi predsednik Zambije Kenet Kaunda (VIDEO)


Prvi predsednik Zambije Kenet Kaunda, otac nezavisnosti zemlje kojom je upravljao 27 godina, umro je danas u 98. godini, javila je vlada, a prenose svetske agencije.

Umro je mirno u 14.30 u bolnici, rekao je sekretar vlade Simon Miti na nacionalnoj televiziji.

Bivši šef države primljen je u bolnicu u ponedeljak u Lusaki, glavnom gradu Zambije zbog upale pluća, prenosi Frans pres.

Zambija se trenutno bori sa skokom broja kovid slučajeva i Kaunda je primljen u vojnu bolnicu u Lusaki koja je centar za lečenje kovida-19.

Kaunda je bio vodja u kampanji kojom je okončana britanska kolonijalna vladavina i postao je prvi demokratski izabran predsednik Zambije 1964. godine. Vodio je zemlju koja je postala jednopartijska država do 1991, kada je poražen u izborima posle uvodjenja višepartijskog sistema, prenosi agencija AP.

Kaunda je tokom svoje vlasti Zambiju pretvorio u centar za antikolonijalne grupe koje se bore za okončanje vladavine bele manjine u južnoafričkim zemljama uključujući Angolu, Mozambik, Namibiju, Južnu Afriku i Zimbabve.

Kaunda je dozvoljavao gerilskim organizacijama da drže vojne baze, kampove za obuku, centre za izbeglice i upravne kancelarije.

Kaundin sin je u objavi o njegovoj smrti napisao:

"Sa žaljenjem vas obaveštavam da smo izgubili Mzea. Molimo se za njega", rekao je Kaundin sin upotrebljavajući izraz na Svahiliju koji označava poštovanje za starijeg.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.