AAA

SVET | 20.06.2021 08:30 > 20.06 08:30

U Francuskoj danas prvi krug regionalnih izbora

U Francuskoj se danas održava prvi krug regionalnih izbora, manje od godinu dana od predsedničkih izbora, tako da predstavljaju test za buduće kandidate na izborima šefa države zakazanim u proleće 2022. godine.

Regionalni izbori su bili odloženi za tri meseca zbog epidemije korona virusa, i održavaju se u dva kruga, drugi je zakazan za 27. jun.
Francuzi biraju savetnike 13 regiona u Francuskoj i dva u prekomorskim teritorijama za mandat od šest godina. Regionalne vlasti su zadužene u oblastima koje se direktno tiču gradjana, kao što su javni prevoz, obrazovanje i regionalno planiranje.

Regionalni izbori obično ne privlače mnogo birače tako da se očekuje mali odziv. Na izborima 2015. godine u prvom krugu je bilo gotovo 51 odsto suzdržanih glasača.

Ove godine se predvidja još manji odziv, a kampanja za te izbore praktično nije ni održana zbog mera protiv korona virusa.

Prema anketama, vladajuća stranka Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) nije u povoljnoj poziciji na regionalnim izborima, a veći favorit je ekstremno desničarska stranka Nacionalni front liderke Marin Le Pen (Marine).

Analitičari ocenjuju da će Le Penova iskoristi te izbore kao kampanju za predstojeće predsedničke izbore.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.