AAA

SVET | 21.06.2021 13:15 > 21.06 13:15

EU usvojila dodatne sankcije Belorusiji

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije (EU) odobrili su danas dodatne sankcije za 80 zvaničnika Belorusije, saopštili su diplomatski izvori.

Odluka o uvodjenju sankcija usvojena je jednoglasno.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je pred sastanak da se uvode nove sankcije i da je predvidjen i niz mera čiji je cilj da se oslabi ekonomija te zemlje.

"Nećemo više sankcionisati samo pojedince. Sada ćemo uvesti i sektorske sankcije što znači da ćemo sada raditi na ekonomskim oblastima koje su od posebnog značaja za Belorusiju i za prihod režima", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas).

Unija je sankcije Belorusiji počela da uvodi nakon spornih predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat. Izbori, koje je opozicija smatrala nameštenim, bili su okidač za masovne proteste u toj zemlji.

Nove sankcije će se odnositi na više od 86 pojedinaca i organizacija. Mnogi od tih zvaničnika su povezani sa prošlomesečnim preusmeravanjem leta iz Atine za Viljnus na glavni grad belorusije Minsk kada je uhapšen opozicioni aktivista.

Pre sastanka ministri su održali radni doručak sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.