AAA

SVET | 23.06.2021 21:55 > 23.06 21:55

Blinken će se sastati sa novim šefom diplomatije Izraela u Rimu


 Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Anthony) sastaće se sa novim ministrom spoljnih poslova Izraela Jairom Lapidom u Italiji tokom vikenda, najavili su danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta i izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navedeno Blinken i Lapid će se sastati u nedelju u Rimu, ali ni jedna strana nije rekla o čemu će se razgovarati.
Očekuje se medjutim da će na dnevom redu biti zabrinutost Izraela zbog mogućeg povratka SAD nuklearnom sporazumu s Iranom i izraelskoj bezbednosti.

Biće to prvi sastanak Blinkena i Lapida otkako je Lapid postao šef diplomatije Izraela posle smene dugogodišnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Nova Vlada Izraela predvodjena premijerom Naftalijem Benetom teži da popravi odnose sa administracijom predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Benetova vlada je rekla da želi da popravi odnose sa Demokratskom strankom SAD i obnovi podršku obe američke partije Izraelu koje je bivši predsednik Donald Tramp (Trump) pokušao da pretvori u monopol republikanaca.

Bajden u medjuvremenu nastoji da uspostavi uravnoteženiji pristup u odnosu na izraelsko palestinski sukob i Iran obnovom veza sa Palestincima i ulaskom u indirektne pregovore o nuklearnom sporazumu iz koga se Tramp povukao.

Odnos izmedju dve zemlje je važan za obe.

Izrael već dugo smatra SAD svojim najbližim saveznikom i garantom svoje bezbednosti i medjunarodnog položaja dok SAD računa na izraelsku vojnu i obaveštajnu sposobnost u haotičnom Bliskom istoku.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.