AAA

SVET | 21.07.2021 21:20 > 21.07 21:20

Izrael ljut zbog odluke firme iz SAD da ne prodaje sladoled na okupiranim palestinskim teritorijama


Odluku američkog proizvodjača sladoleda "Ben i Džeri" (Ben and Jerry) da više ne prodaje sladoled na okupiranim palestinskim teritorijama, novi predsednik Izraela Isak Hercog je danas nazvao "bojkotom protiv Izraela" i "novim tipom terorizma, ekonomskim, koji pokušava da povredi gradjane Izraela i izraelsku ekonomiju".

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave je osudilo izjavu Hercoga kojom je obustavljanje prodaje sladoleda nazvao terorizmom i podsetilo ga da je "okupacija terorizam sam.., to je najgora vrsta terorizma".
Dan ranije, u utorak, premijer Naftali Benet je najavio da će Izrael "agresivno odgovoriti" na odluku o sladoledu, a ambasador Izraela u SAD, Gilad Erdan, tražio kažnjavanje kompanije "Ben i Džeri", ali je portparol Stejt departmenta, Ned Prajs, rekao samo da SAD odbijaju bilo kakav bojkot Izraela.

Vlasti Izraela strahuju da bi odluka kompanije "Ben i Džeri" mogla da navede i druge da slede njen primer.

"Ben i Džeri", kompanija poznata po društvenom aktivizmu, navela je da je prodaja na okupiranim teritorijma suprotna njenim vrednostima, ali će sladoled nastaviti da prodaje drugde u Izraelu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.