AAA

SVET | 21.07.2021 22:35 > 21.07 22:35

Pogibije u poplavama i epidemija bacili senku na državni praznik Belgije


Teške posledice velike poplave u Belgiji s 31 mrtvim i posledice epidemije kovida-19 bacili su senku na današnju proslavu glavnog godišnjeg državnog praznika dana krunisanja prvog belgijskog monarha, kralja Leopolda Prvog 1831. godine.

Kralj Filip i kraljica Matilde danas su s maskama bili na verskoj svečansti u Briselu, a gradjani ispred Katedrale Svetog Mihaila i Svete Gudule držali su se na medjusobnom odstojanju iz zdravstvenih razloga.
Čak je i vojna parada bila manja nego obično, u znak poštovanja prema žrtvama neviđenih prošlonedeljenih poplava u istočnoj Belgiji, koje su razorile i oštetile desetine gradova i sela.

Utorak je bio dan žalosti i otkazana je tradicionalna zabava u srcu Brisela povodom državnog praznika. Neće biti ni vatrometa kojim se taj praznik obično završava.

Ipak ovogodišnja vojna parada biće zapamćena zbog dve stvari: prestolonaslednica Elizabeta je, kao pitomac vojne škole, promarširala ispred tribine na kojoj su bili njeni roditelji, a princeza Delfine, vanbračna ćerka bivšeg kralja Alberta Drugog, prvi put se u javnosti pridružila kraljevskoj porodici otkako su se pomirili krajem prošle godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.