AAA

SVET | 30.07.2021 23:15 > 30.07 23:15

SAD otpustile 182 lokalna službenika u predstavništvima u Rusiji uoči isteka roka


SAD su danas saopštile da su otpustile 182 lokalna službenika koji su radili u njihovim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, uoči isteka roka koji je Kremlj postavio za njihovo otpuštanje.

Ovaj potez je najnoviji u nizu mera obe strane koje su zategle američko-ruske odnose.
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je otpuštanje službenika "za žaljenje" i da su se SAD nadale da će to biti izbegnuto, uprkos naglom pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona.

"Ove nesrećne mere će ozbiljno uticati na operacije američke misije u Rusiji, moguće i na bezbednost našeg osoblja i na našu sposobnost za diplomatski angažman sa ruskom vladom. Iako žalimo zbog poteza ruske vlade koja je nametnula smanjenje naših službi i operacija, SAD će poštovati svoje obaveze, dok nastavljaju da teže predvidivim i stabilnim odnosima sa Rusijom", naveo je Blinken.

Rusija je ove godine zabranila rad gotovo celokupnom neameričkom osoblju u Ambasadi SAD u Moskvi i konzulatima u Jekaterinburgu i Vladivostoku, i kao rok za njihovo otpuštanje odredila 1. avgust.

Moskva je tako odgovorila na američko proterivanje ruskih diplomata, posle čega je u obe zemlje došlo do zatvaranja brojnih diplomatskih objekata druge strane.

Proterivanja diplomata i zatvaranja predstavništava usledila su posle američkih sankcija uvedenih Rusiji, pod optužbama da se mešala u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD i da stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, kao i zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog i represije nad njegovim pristalicama.

Nakon što je Rusija zabranila rad neameričkom osoblju, Ambasada SAD je obustavila redovne konzularne usluge i od maja je obradjivala imigrantske vize jedino u slučaju nečije životne opasnosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.