AAA

SVET | 13.09.2021 11:55 > 13.09 11:55

Kineski predsednik se založio za jačanje praktične saradnje zemalja BRIKS-a

Kineski predsednik Si Djinping založio se za promovisanje praktične saradnje medju zemljama BRIKS-a i uputio je predloge za njeno dodatno jačanje, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Si, koji je putem video veze učestvovao na nedavnom sastanku lidera organizacije BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uputio je predloge za promovisanje praktične saradnje.
CMG navodi da ti predlozi podrazumevaju uporno medjusobno pomaganje i jačanja saradnje u oblasti javnog zdravlja, insistiranje na pravičnosti i pristupačnosti, jačanje medjunarodne saradnje u oblasti vakcina, insistiranje na uzajamnoj koristi i jačanje ekonomske saradnje.

Takodje se predlaže pridržavanje pravičnosti i pravde, jačanje političke i bezbedne saradnje, insistiranje na medjusobnom učenju i jačanje medjusobne razmene.

Direktor brazilskog Centra za kineske studije Roni Lins (Ronnie) izrazio je uverenje da će inicijativa kineskog predsednika dati podsticaj daljem razvoju zemalja BRIKS-a.

Pored toga, odredjene zapadne sile drže se hegemonističkog razmišljanja i svuda šire "političke viruse", izazivajući ozbiljno mešanje u globalnu antiepidemijsku saradnju, prenela je CMG.

U svom govoru, Si pozvao je na "pridržavanje naučnog praćenja, suprotstavljanje politizaciji i stigmatizaciji" i "praktikovanje pravog multilateralizma", koji ukazuju na pravac globalne solidarnosti i borbu protiv epidemije korona virusa.

Tempo praktične saradnje BRIKS-a nastavljen je i pored epidemije, a ta saradnja uključuje inovacione baze Sijamen za partnerstvo u industrijskoj revoluciji BRIKS-a, uvodjenje BRIKS-ovog Akcionog plana za borbu protiv terorizma i Deklaraciju iz Nju Delhija o planiranju budućeg razvoja usvojenu na ovom sastanku.

Profesor na Univerzitetu Nehru u Indiji B.R. Dipa (Deepa) smatra da se saradnja BRIKS-a može posmatrati kao model multilateralne saradnje i da je "protivotrov" za unilateralizam, deglobalizaciju i antiglobalizaciju, dodala je CMG.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.