AAA

SVET | 23.09.2021 09:25 > 23.09 09:25

Morison: Bićemo strpljivi, razumemo razočaranje Pariza


Australijski premijer Skot Morison izjavio je da će biti "strpljiv" da obnovi narušene odnose sa Francuskom posle raskida ugovora o kupovini podmornica, vrednog 55 milijardi evra.

Morison je sinoć u Vašingtonu rekao da je pokušao da stupi u kontakt sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ali da razgovora još nije bilo.
"Ali, bićemo strpljivi. Razumemo njihovo razočaranje", rekao je Morison.

Predsednici Francuske i SAD Emanuel Makron u Džozef Bajden sinoć su se dogovorili da se sastanu krajem oktobra zbog spora oko podmornica, a Francuska će vratiti svog ambasadora u Vašington sledeće nedelje.

Lideri dve države "odlučili su da otvore proces konsultacija u cilju vraćanja poverenja", navedeno je u zajedničkom saopštenju Jelisejske palate i Bele kuće posle telefonskog razgovora Makrona i Bajdena.

Francuska je u petak opozvala svoje ambasadore u SAD i Australiji, što je odluka bez presedana prema njena dva istorijska saveznika, posle odluke Australije da raskine ugovor o nabavci konvencionalnih podmornica.

Australija je prekinula ugovor sa Francuskom pošto su SAD, Australija i Velika Britanija sklopile strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku, u koje je uključena i nabavka američkih podmornica.

Kao središte novog bezbednosnog pakta, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica na dizel.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.