AAA

SVET | 28.09.2021 17:15 > 28.09 17:19

Navaljni na meti novih optužbi (VIDEO)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni i nekoliko njegovih bliskih saradnika suočeni su sa novim optužbama za "ekstremizam", saopštili su danas ruski istražitelji i dodali da su za te optužbe predvidjene zatvorske kazne.

Prema saopštenju Istražnog komiteta, odgovornog za glavne kriminalističke istrage u Rusiji, Navaljni i njegovi saradnici optuženi su da su "stvorili i vodili ekstremističku organizaciju" koja je od 2014. do 2021. godine imala poruku "promene vlasti putem nasilja".
Organizacije Navaljnog zabranjene su zbog ekstremizma u juna uoči parlamentarnih izbora održanih 19. septembra. Ti izbori, prema kritičarima Kremlja, održani su uz brojne neregularnosti, a pobedila je stranka predsednika Vladimira Putina.

Na meti optužbe su dvojica bliskih saradnika Navaljnog, Ivan Ždanov i Leonid Volkov koji su već nekoliko meseci u egzilu u inostranstvu, kao i mnogi Putinovi protivnici.

Ruske vlasti optužuju Navaljnog i njegove saradnike da su hteli da "diskredituju državne organe i njihovu politiku, destabilizuju situaciju u regionima, podstaknu proteste u stanovništvu i ubede javnost u potrebu promene vlasti putem nasilja".

Prema istražiteljima, nedozvoljene demonstracije opozicije upućivale su pozive "na ekstremističke i terorističke akcije".

Navaljnom, Ždanovu i Volkovu preti zatvor od šest do deset godina.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.