AAA

SVET | 17.10.2021 11:50 > 17.10 12:05

Britanska vlada razmatra policijsku zaštitu za poslanike


Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je danas da vlada razmatra uvodjenje policijske zaštite za poslanike posle ubistva poslanika za koje se sumnja da ima teroristički motiv.

"Treba da popunimo propuste" po pitanju obezbedjenja poslanika, rekla je Patel za televiziju Skaj Njus (Sky News).

Na pitanje o uvodjenju policijske zaštite za poslanike u njihovim okruzima ministarka je rekla da se sve opcije sada razmatraju, i da je "niz mera" već uvedeno od ubistva poslanika Dejvida Ejmesa u petak.

Poslanik Konzervativne stranke Dejvid Ejmes (69), preminuo je pošto mu je 25-godišnji napadač naneo više povreda nožem tokom sastanka sa biračima u jednoj crkvi u Eseksu u istočnoj Engleskoj, oko 60 kilometara istočno od Londona.

Istraga o incidentu poverena antiterorističkoj upravi otkrila je prema prvim saznanjima potencijalno ekstremističku islamističku motivaciju napadača.

Uhapšeni muškarac je britanski državljanin somalskog porekla Ali Harbi Ali, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ejmes je prvi put izabran u parlament 1983. da predstavlja Basildon. Bio je jedan od omiljenih članova parlamenta.

Ubistvo poslanika potreslo je zemlju i podsetilo na smrt laburističke poslanice Džo Koks koju je u junu 2016. ubio desničarski ekstremista.

Mnogo se toga promenilo od ubistva poslanice Džo Koks, rekla je ministarka Patel i dodala da je to bio dosta inteznivan period za poslanike po pitanju bezbednosnih mera i da je u medjuvremenu mnogo rada uloženo na tim pitanjima.

"Sve smo promenili oko toga kako radimo zbog razvoja pretnji u društvu", rekla je Patel i navela kao primer da su poslanici više tražili od svojih glasača da zakažu sastanke sa njima unapred. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.