AAA

SVET | 17.10.2021 19:40 > 17.10 20:11

Protesti u Poljskoj zbog proterivanja migranata na granici sa Belorusijom


 Hiljade demonstranata marširalo je danas u Varšavi i Krakovu u znak solidarnosti sa migrantima i tražiocima azila koje poljske vlasti proteruju sa granice sa Belorusijom. Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je pod sloganom "Stop mučenju na granici."

Demonstranti su optužili poljske vlasti za okrutno ponašanje zbog potiskivanja migranata i uvodjenja vanrednog stanja na granici koje sprečava aktiviste za ljudska prava i humanitarne organizacije da pomognu migrantima.

"Koliko tela leži u šumi?", pisalo je na jednom transparantu u Varšavi, koji se odnosi na nekoliko smrtnih slučajeva koji su se dogodili u šumama i močvarama pograničnog područja.

Poslednja dva meseca veliki broj migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Afrike pokušavaju ilegalno da udje u Poljsku iz Belorusije. Poljske vlasti su oštro reagovale optužujući Belorusiju i Rusiju da podstiču migracije kako bi izazvali nestabilnost u čitavoj EU, nazivajući to "hibridnim ratovanjem".

Učesnici marša su prošli pored poljskog parlamenta, koji je usvojio vanredno stanje i zakone koji dozvoljavaju proizvoljno odbijanje zahteva migranata za azil.

Agencija UN za izbeglice rekla je da zakon "podriva osnovno pravo na traženje azila predvidjeno međunarodnim pravom i pravom EU".

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.