AAA

SVET | 24.11.2021 21:30 > 24.11 21:47

Hrišćani u Gazi dobiće 500 dozvola da slave Božić u Izraelu i na Zapadnoj obali


Izraelske vlasti najavile su danas da će dati 500 dozvola članovima male hrišćanske zajednice u pojasu Gaze da udju u Izrael i na Zapadnu obalu da proslave Božić.


Izrael je i ranije dozvoljavao stanovnicima blokiranog pojasa Gaze da izadju za Božić, ali se zbog pandemije korona virusa prošle godine odustalo od toga.

Izlazak iz Gaze je takodje bio ograničen posle 11-dnevnog rata u maju izmedju izraelske vojske i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom.


U proteklim mesecima Izrael je ublažio neke restrikcije i dozvolio da nekoliko hiljada Palestinaca radi u toj zemlji u okviru dogovora o zatišju i nastojanja Egipta da posreduje dugotrajnijem prekidu vatre.


Odeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za palestinske civilne poslovem, COGAT, najavilo je da će dozvole omogućiti Palestincima da posete rodjake i sveta mesta u Izraelu i na Zapadnoj obali.


Kako je navedeno i više hrišćana sa okupirane Zapadne obale moći će da dodje u Jerusalim, a 200 stanovnika Gaze moći će da otputuje preko Izraela u Jordan.


Vitlejem u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus je na Zapadnoj obali i taj grad umnogome zavisi od turizma, ali se gradski zvaničnici pribojavaju da će posetilaca biti malo i ove godine zbog pandemije korona virusa.


U pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca, a medju njima je 1.000 hrišćana, uglavnom pravoslavaca, dok katolici čine četvrtinu hrišćanske zajednice.


Hamas smatra hrišćane zaštićenom manjinom.


U prvim godinama vladavine Hamasa bilo je nekoliko napada islamskih fanatika na hrišćane, ali je ta organizacija od tada nastojala da se to više ne dogadja.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.