AAA

SVET | 30.11.2021 09:30 > 30.11 10:01

Kinesko-afrički forum u Dakaru simbol prijateljstva i saradnje

Kinesko-afričko prijateljstvo ići će korak napred, dok će se medjusobna saradnja produbiti, poruka je s Osme ministarske konferencije Kinesko-afričkog foruma za saradnju u Dakaru, glavnom gradu Senegala. U video obraćanju učesnicima konferencije koja je počela juče, kineski predsednik Si DJinping poručio je da će Kina Africi obezbediti dodatnih milijardu doza vakcina protiv kovid 19, sprovesti 10 projekata koji se odnose na smanjenje siromaštva i poljoprivredu i raditi sa Afrikom u različitim oblastima. 

Govoreći o tajni kinesko-afričkog prijateljstva i o budućnosti razvoja medjusobnih odnosa, on je otkrio da je to zajednički trud u ujedinjenju protiv kovida, produbljivanju praktičke saradnje, promovisanju zelenog razvoja kao i očuvanju pravičnosti i pravde, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

"Da bi se dostigao cilj Afričke unije da se potpuno vakciniše 60 odsto afričkog stanovništva do 2022. godine, Kina će Africi obezbediti još milijardu doza vakcina, od kojih će 600 miliona doza biti besplatno obezbedjeno", rekao je Si.

Tokom teškog perioda u borbi Kine protiv kovida-19, afričke zemlje i regionalne organizacije poput Afričke unije su joj pružale veliku podršku. Nakon što je kovid-19 zahvatio Afriku, Kina je snabdela 50 afričkih zemalja i komisiju Afričke unije vakcinama.

Si je u obraćanju naveo da Kina neće zaboraviti duboko prijateljstvo svoje afričke braće i dodao da će Kina opet afričkim zemljama obezbediti deset medicinskih i zdravstvenih projekata i poslati medicinski tim od 1.500 članova uključujući zdravstvene stručnjake.

Osim zajedničke borbe protiv kovid-19, Kina će sa Afrikom proširiti saradnju u trgovini i investicijama, podeliti sa njom iskustvo u smanjenju siromaštva i pojačati saradnju u digitalnoj ekonomiji i razvoju zelene energije, poručio je Si.

Kina će Africi poslati 500 poljoprivrednih stručnjaka da rade sa lokalnim kolegama u implementaciji devet glavnih projekata u oblasti zdravstva, ublažavanja siromaštva, trgovine, investicija, digitalnih inovacija, zelenog razvoja, povećanju kapaciteta izgradnje, kulturne razmene i bezbednosti, dodao je kineski predsednik Si.

Nakon što je osnovan Kinesko-afrički forum za saradnju, kineske kompanije su iskoristile sva sredstva da pomognu afričkim zemljama da izgrade i renoviraju više od 10 hiljada kilometara železnice, skoro 100 hiljada kilometara auto-puteva, skoro hiljadu mostova, 100 luka kao i elektroenergetsku mrežu u dužini od 66 hiljada kilometara, navodi se u beloj knjizi "Kina i Afrika u novoj eri: Partnerstvo jednakih".

 
   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.