AAA

SVET | 01.12.2021 16:55 > 01.12 17:01

Putin: Tražićemo garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva tražiti garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok ni razmeštanja oružja alijanse u blizini ruskih granica.

Putin je u Kremlju, prilikom prijema akreditiva stranih ambasadora, rekao da će Rusija tražiti "čvrste, pouzdane i dugoročne garancije sopstvene bezbednosti".
"U dijalogu sa SAD i njihovim saveznicima insistiraćemo na izradi konkretnih sporazuma koji bi isključili bilo kakvo dalje kretanje NATO-a na istok i razmeštanje sistema naoružanja koji nam prete iz neposredne blizine ruske teritorije", kazao je Putin.

Putinova izjava dolazi u vreme zabrinutosti Kijeva i Zapada zbog navodnog plana Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ruski zvaničnici uzvraćaju na te tvrdnje izražavanjem zabrinutosti zbog jačanja snaga ukrajinske vojske u blizini područja na istoku Ukrajine koje je pod kontrolom proruskih separatista.

Putin je juče oštro upozorio NATO da ne rasporedjuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to "crvena linija" za Moskvu i da će izazvati "snažan odgovor".

Prethodno su ministri spoljnih poslova članica NATO-a upozorili Rusiju da bi svaki pokušaj dalje destabilizacije Ukrajine bio skupa greška. //


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.