AAA

SVET | 06.12.2021 08:55 > 06.12 09:17

Si Djinping: Posvećenost Kine multilateralizmu se neće promeniti

Predsednik Kine Si DJinping izjavio je na Medjunarodnom forumu u Pekingu da će Kina čvrsto stajati iza osnovnih vrednosti i osnovnih principa multilateralizma,  da će težiti obostranoj koristi, tražiti zajednički jezik uz zadržavanje razlika, podržavati pravičnost i pravdu i promovisati razvoj kroz saradnju.

"Multilateralizam se u suštini odnosi na to da medjunarodnim poslovima upravljaju sve strane kroz konsultacije, a o budućnosti sveta odlučuju sve zemlje koje rade zajedno. Moramo se solidarno okupiti i delovati na istinskom multilateralizmu'', rekao je Si.

Kako je prenela je Kineska medijska grupa (CMG), Si je takodje istakao važnost održavanja medjunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama u svojoj srži, medjunarodnog poretka zasnovanog na medjunarodnom pravu i osnovnih normi medjunarodnih odnosa zasnovanih na ciljevima i principima Povelje UN.

Si je rekao da je važno i promovisati zajedničke vrednosti čovečanstva kao što su mir, razvoj, jednakost, pravda, demokratija i sloboda.

On je pozvao na kontinuirane napore na poboljšanju globalnog sistema upravljanja i ukazao na važnost pridržavanja opšteg pravca unapredjenja demokratije u medjunarodnim odnosima, povećanja zastupljenosti i glasa zemalja u razvoju u medjunarodnim odnosima i usmeravanja globalnog sistema upravljanja ka većoj pravdi.

Si je takodje apelovao na više akcija kako bi se sproveo plan globalne saradnje.

On je rekao da se nada da će aktivnije učestvovati u Globalnoj razvojnoj inicijativi koju je predložio, a koja ima za cilj ubrzanje implementacije Agende za održivi razvoj 2030 i izgradnju globalne zajednice razvoja sa zajedničkom budućnošću.

"Važno je da se svi posvete razvoju kao prioritetu, unaprede saradnju na smanjenju siromaštva, odgovoru na kovid 19 kao i vakcinama, finansiranju razvoja, zelenoj tranziciji i povezivanju, i uvedu globalni razvoj u novu fazu uravnoteženog, koordinisanog i inkluzivnog rasta", rekao je Si.

Kineski predsednik je napomenuo da je jedno važno istorijsko iskustvo stečeno u nastojanjima Komunističke partije Kine, koja je ove godine proslavila stogodišnjicu, da zadrži globalnu viziju i da ima na umu budućnost čovečanstva.

"Kina će svojom mudrošću i snagom doprineti napretku ljudske civilizacije", rekao je on.

Tematski forum "Multilateralizam 2.0: Globalna saradnja u postpandemijskoj eri", ISIF 2021. održava se u hibridnom formatu i onlajn i na licu mesta od nedelje do ponedeljka, sa više od 160 učesnika iz političkih, akademskih i poslovnih krugova iz tridesetak zemalja. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.