AAA

SVET | 18.01.2022 20:05 > 18.01 20:05

Rusija premešta vojnike sa Dalekog istoka u Belorusiju zbog vojne vežbe


Moskva je danas objavila da je počela da premešta vojnike sa Dalekog istoka u Belorusiju zbog velike vojne vežbe, što će dodatno ojačati ruske snage u blizini Ukrajine i povećati strahovanja Zapada od moguće invazije Rusije na tu zemlju.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da vojna vežba, izmedju ostalog, predvidja uvežbavanje zajedničkog odgovora Rusije i Belorusije na spoljne pretnje.
Fomin je kazao da će rasporedjivanje vojnika i oružja za vežbu u Belorusiji trajati do 9. februara. Očekuje se da će vežba biti održana od 10. do 20. februara.

Radi vežbe "odbijanja spoljne agresije", Rusija će u Belorusiju poslati 12 borbenih aviona Su-35 i nekoliko jedinica protivvazduhoplovne odbrane, rekao je Fomin.

Naveo je da vežba u Belorusiji odražava potrebu koncentrisanja celokupnog vojnog potencijala Rusije na zapadu zemlje.

Fomin nije kazao koliko vojnika i naoružanja će biti premešteno u Belorusiju, niti je naveo broj vojnika koji će učestvovati na vojnoj vežbi.

Prebacivanjem vojnika bile bi znatno ojačane ruske snage u blizini Ukrajine, koje trenutno, prema procenama, uključuju oko 100.000 vojnika, tenkove i drugo teško naoružanje, zbog čega Kijev i Zapad strahuju da Rusija planira invaziju.

Ukrajinski zvaničnici su prethodno upozorili da bi njoj susedna Rusija mogla da pokrene napad iz različitih pravaca, izmedju ostalog i iz Belorusije, sa kojom ima bliske političke, ekonomske i vojne veze.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da ubrzava aktivnosti na formiranju rezervnih bataljona koji bi omogućili brzo razmeštanje 130.000 regruta sa ciljem povećanja broja pripadnika vojske kojih je sada 246.000.

Autoritarni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će zajednički manevri sa Rusijom biti sprovedeni na zapadnoj beloruskoj granici i na jugu zemlje, gde se graniči sa Ukrajinom.

Lukašenko se sve više oslanja na podršku Kremlja usled zapadnih sankcija zbog represije nad protivnicima vlasti.

Niz prošlonedeljnih razgovora predstavnika Rusije, SAD i NATO-a nije doveo do smirivanja tenzija zbog Ukrajine, naraslih pošto je Rusija u blizini ukrajinske granice ostavila desetine hiljada vojnika i teško naoružanje posle vojne vežbe.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sutra će posetiti Kijev kako bi još jednom izrazio podršku Ukrajini, a u petak bi u Ženevi trebalo da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, u još jednom pokušaju deeskalacije tenzija.

Moskva negira da planira napad na susednu Ukrajinu, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće rasporedjivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vežbe u blizini ruske granice.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahteve Moskve na prošlonedeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD i NATO-a, na kojima nije postignut napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.