AAA

SVET | 19.01.2022 12:00 > 19.01 12:04

Peking optužuje Litvaniju za narušavanje odnosa Kine i EU

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Lidjijen optužio je Litvaniju da "svojim greškama namerava da naruši kinesko-evropske odnose".

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Džao je u utorak rekao da je ponašanje Litvanije "neodgovorno i veoma opasno" dodajući da EU mora biti vrlo oprezna prema tome.
Džao je to rekao nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja EU na kojem je Kina optužena "zbog nasilnog ponašanja" prema Litvaniji.

Kineski portparol je istakao da su razlozi i rezultati sadašnjih napetih odnosa Kine i Litvanije kristalno jasni.

"Nadam se da će EU razlikovati pravo od pogrešnog, pridržavati se politike o jednoj Kini i čvrstog obećanja datog povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kinom, dakle da će zadržati objektivan i pravedan stav, da očuva čvrst i stabilni razvoj kinesko-evropskih odnosa konkretnim akcijama", kazao je Džao Lidjijen.

Peking je 10. januara optužio Vašington da podstiče Litvaniju na "obuzdavanje Kine" u sporu oko statusa Tajvana, nakon što su američki zvaničnici izrazili podršku toj članici EU suočenoj sa kineskim ekonomskim pritiskom.

Kako je tada prenela agencija AP, pozivajući se na američki i litvanski zvaničnike, Kina je blokirala uvoz iz Litvanije otkako je vlada u Vilnjusu dozvolila otvaranje trgovinske kancelarije pod imenom Tajvana.

Kina je na taj potez uzvratila proterivanjem litvanskog ambasadora, posle čega je Litvanija zatvorila ambasadu u Pekingu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.