AAA

SVET | 21.02.2022 14:20 > 21.02 14:23

Izrael uspešno izvršio probu pomorskog sistema vazdušne odbrane (VIDEO)

Izrael je saopštio danas da je uspešno testirao novi pomorski sistem vazdušne odbrane, kada je presretnuto niz pretnji u, kako su zvaničnici nazvali, ključnom sloju zaštite od Irana i grupa koje za njih deluju u regionu.

Sistem C-Kupola je pomorska verzija Gvozdene kupole koja je upotrebljena da se ruše rakete ispaljene iz Pojasa Gaze u protekloj deceniji. C-Kupola postavlja se na poslednjoj generaciji izraelskih korvet ratnih brodova, koji štite izraelsku obalu i instalacije prirodnog gasa u Sredozemlju.
U današnjoj probi simulirano je više pretnji uključujući rakete, krstareće rakete i dronovi, navelo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

"Sistemi koje razvijamo u okviru izraelske višeslojne raketne odbrane omogućuju nam da delujemo protiv grupa koje rade za Iran u regionu i da se branimo od njihovih oružanih sistema koji se stalno unapredjuju", rekao je ministar odbrane Beni Ganc.

On je rekao da je Izrael stalno dva koraka ispred njih i da će nastaviti da razvija i unapredjuje svoje kapacitete da bi "zadržao bezbednosnu nadmoć u regionu".

C-Kupola će postati deo izraelskog višeslojnoj sistema raketne odbrane koji uključuje oružje sposobno da presretne sve od projektila dugog dometa do raketa kratkog dometa.

Proba je izvršena u vreme kada su povišene tenzije u regionu. Grupa Hezbolah koju podržava Iran ispalila je dva drona u izraelski vazdušni prostor prošle nedelje i veruje se da je Iran blizu potpisivanja novog medjunarodnog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama koji će mu dati olakšanje od medjunarodnih sankcija. Izrael se protivi tom sporazumu i strahuje da će novooslobodjena sredstva biti usmerena grupama koje deluju za Iran kao što je Hezbolah.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.