AAA

SVET | 16.03.2022 15:10 > 16.03 15:45

Savet Evrope isključio Rusiju iz članstva

Savet Evrope je danas isključio Rusiju iz članstva te vodeće evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava, zbog agresije na Ukrajinu.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je jutros na vanrednom sastanku da Rusija prestaje da bude članica posle 26 godina u toj organizaciji.
Odluka o isključenju Rusije iz članstva doneta je u okviru procedure pokrenute na osnovu člana 8 Statuta Saveta Evrope.

Parlamentarna skupština Savet Evrope sinoć je jednoglasno usvojila Mišljenje da Rusija više ne može da bude članica te organizacije.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, predsedavajući Komitetu ministara Luidji Di Majo i predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks naveli su sinoć u zajedničkom saopštenju da je razlog za isključenje Rusije njena agresija na Ukrajinu.

"Kao lideri Saveta Evrope u više navrata smo odlučno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu. Ta neopravdana i ničim izazvana agresija dovela je do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine da pokrenu postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope, predvidjen članom 8 Statuta", naveli su.

Lideri su sinoć ukazali da ruske vlasti "delovanjem u Ukrajini oduzimaju ruskom narodu prednosti najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava i ogromnog sistema konvencija".

"Izražavamo solidarnost sa ruskim narodom koji, čvrsto verujemo, deli demokratske vrednosti i teži da ostane deo evropske porodice, gde pripada", naveli su.

Vlada Rusije je juče, nedugo pre toga, obavestila generalnu sekretarku Pejčinović Burić da pokreće proceduru istupanja iz Saveta Evrope i o nameri da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Dan posle pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, 25. februara, Komitet ministara je posle razmene mišljenja sa Parlamentarnom skupštinom odlučio da pokrene proceduru predviđenu članom 8 Statuta Saveta Evrope. Ministri su se tada složili da suspenduju pravo Rusije da bude predstavljena u Savetu Evrope.

Komitet ministara je 10. marta odlučio da konsultuje Parlamentarnu skupštinu o potencijalnoj daljoj upotrebi člana 8 Statuta Saveta Evrope.

Savet Evrope je osnovan 1949. godine, sa ciljem zaštite ljudskih prava i do sada je okupljao gotovo sve evropske države, njih 47.

Rusija je pristupila Savetu Evrope 28. februara 1996. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.