AAA

SVET | 13.05.2022 21:00 > 13.05 21:00

Šef Pentagona tražio od Šojgua smesta prekid vatre u Ukrajini

  • BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Američki ministar odbrane Lojd Ostin zatražio je danas od ruskog kolege Sergeja Šojgua da se odmah uvede prekid vatre u Ukrajini, saopštio je Pentagon.

Ostin je u prvom telefonskom razgovoru sa Šojguom od početka rata zatražio "da se smesta uvede prekid vatre u Ukrajini i istakao važnost održavanja linija komunikacija", rekao je u saopštenju portparol Pentagona Džon Kirbi.
Kirbi je dodao da su dvojica zvaničnika razgovarala prvi put od 18. februara. Nije dao dodatne detalje o sadržaju razgovora.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane je rekao da sam razgovor nije doveo do rešenja "nijednog gorućeg pitanja".

"Sam poziv nije rešio nijedno goruće pitanje niti doveo do direktnih promena u onome što Rusi rade ili kažu", rekao je on novinarima.

Razgovor je održan u vreme kada, po proceni Vašingtona, napredovanje ruskih snaga u Donbasu naspram ukrajinske vojske kasni nekoliko nedelja u odnosu na planove Kremlja.

Moskva, medjutim, nije dala nikakve naznake usporavanja ili povlačenja i, prema zapadnim obaveštajnim podacima, želi da preuzme kontrolu nad velikim delom ukrajinske teritorije na jugu i na istoku zemlje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.