AAA

SVET | 23.05.2022 13:30 > 23.05 13:35

Zelenski apelovao na maksimalne sankcije Rusiji u obraćanju skupu u Davosu

  • AP PHOTO/MARKUS SCHREIBER
  • AP PHOTO/LAURENT GILLIERON

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na "maksimalne" sankcije protiv Rusije u virtuelnom obraćanju prvog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj, koji okuplja direktore velikih firmi, državne zvaničnike i druge istaknute ličnosti.

Rekao je da sankcije moraju da idu dalje da bi se zaustavila ruska agresija, uključujući naftni embargo, blokiranje svih ruskih banaka i potpuni prekid trgovine sa Rusijom.

"Takve treba da budu sankcije one treba da budu maksimalne tako da Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji hoće da vodi brutalni rat protiv svog suseda jasno zna koje su neposredne posledice njegovog delovanja", rekao je Zelenski.

Rekao je da bi to trebalo da bude presedan koji će delovati narednih decenija.

On sa takodje založio za potpuno povlačenje stranih kompanija iz Rusije da bi se sprečilo podržavanje njenog rata i rekao da je Ukrajini potrebno finansiranje od najmanje pet milijardi dolara mesečno.

Grupa sedam vodećih svetskih privreda u petak se dogovorila da obezbedi 19,8 milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajni da joj pomogne da joj finansijske teškoće ne ometu sposobnost za odbranu.

Zelenski je rekao da je hrabrost njegovog naroda podstakla do sada nevidjeno jedinstvo u demokratskom svetu.

Njegov govor je glavni dogadjaj u Davosu danas gde je počeo četvordnevni skup posvećen pretvaranju sveta u bolje mesto.

Skup se održava uživo posle dvogodišnjeg prekida zbog pandemije kovida, a zbog neizvesnosti oko omikron soja, ovogodišnji sastanak je pomeren sa svog uobičajenog zimskog termina.

Za prisutne brojna su pitanja sa kojima treba da se pozabave u vreme skoka cena hrane i energenata, ruskog rata u Ukrajini, klimatskih promena, nejednakosti i stalnih zdravstvenih kriza.

Osnivač i redsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab rekao je na otvaranju: "Ovaj rat je zaista prekretnica u istoriji i preoblikovaće naš politički i eknomski pejzaž u godinama pred nama".

Velika ukrajinska državna delegacija takodje prisustvuje skupu lično zalažući se za zapadnu pomoć u borbi zemlje protiv Rusije. 

Ruski zvaničnici nisu pozvani u Davos ove godine.

Dok će Ukrajina biti u centru pažnje sastanka prvog dana, klima i ekološka pitanja će biti stalna tema dok se forum okreće budućim izazovima kao i sadašnjim.

Jedna trećina od oko 270 panela koji će se održati do zatvaranja u četvrtak biće usmerena na klimatske promene ili njihove efekte, a na dnevnom redu će biti ekstremni vremenski uslovi, napori da se postigne neto emisija i nadju novi, čistiji izvori energije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.