AAA

SVET | 24.05.2022 21:35 > 24.05 21:35

Madjarska proglasila stanje opasnosti zbog rata u Ukrajini

Madjarska je proglasila "stanje opasnosti" kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine što dozvoljava desničarskoj nacionalističkoj vladi da preduzme posebne mere bez učešća zakonodavne vlasti, saopštio je danas premijer Viktor Orban.

Orban je preko društvenih mreža rekao da rat u Ukrajini predstavlja stalnu pretnju Madjarskoj i predstavlja opasnost po fizičku bezbednost kao i energetsku i finansijsku bezbednost države.
"Ratno stanje opasnosti" stupaće na snagu od srede, što će vladi omogućiti da odmah reaguje i zaštiti Madjarsku i madjarske porodice na svaki mogući način, navodi se u saopštenju.

Taj potez uslijedio je nakon što je Orbanova vladajuća stranka danas usvojila ustavni amandman kojim se dozvoljava proglašavanje "stanja opasnosti" kada se u susjednim zemljama dešavaju oružani sukobi, ratovi ili humanitarne katastrofe.

Ovaj pravni poredak dozvoljava vladi da donosi zakone dekretima bez parlamentarnog nadzora, i dozvoljava privremenu suspenziju i odstupanje od postojećih zakona.

Madjarska vlada je primenila slične mere kao odgovor na pandemiju korona virusa izazvavši nezadovoljstvo kritičara i pravnih posmatrača, koji su tvrdili da je vlada dobila ovlašćenja da vlada zakonodavstvom.

Taj poseban pravni poredak trebalo je da prestane 1. juna.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.