AAA

SVET | 23.06.2022 11:05 > 23.06 11:05

Predsednik Kine poziva na solidarnost dok se svet suočava sa drastičnim promenama

Predsednik Kine Si Đinping naglasio je važnost solidarnosti i otvorenosti u vreme kada se svet suočava sa drastičnim promenama "neviđenim u jednom veku" i svedoči "velikom zastoju" u razvoju.

"Uprkos promenama u globalnom okruženju, istorijski trend otvorenosti i razvoja neće promeniti kurs, a naša želja da zajednički odgovorimo na izazove kroz saradnju ostaće jaka kao i uvek", rekao je kineski predsednik u uvodnom govoru na ceremoniji otvaranja poslovnog foruma BRIKS-a, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).
Forum je deo 14. samita zemalja BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina.

Samit se održava usred dugotrajne pandemije kovida 19, sporog oporavka svetske privrede i sukoba Rusije i Ukrajine, koji traje skoro četiri meseca i pogoršao je mnoge postojeće probleme.

Si je pozvao međunarodnu zajednicu na "solidarnost i koordinaciju i da zajednički održava svetski mir i stabilnost". On je naglasio da hegemonija, grupisanje i blokovska konfrontacija vode samo do ratova i sukoba, poput dva svetska rata i Hladnog rata.

"Ukrajinska kriza je još jedan poziv za sve na svetu na buđenje-Međunarodna zajednica treba da poštuje Povelju Ujedinjenih nacija i da teži održavanju mira u nestabilnom svetu", rekao je.

Predsednik Kine je istakao da zemlje širom sveta treba da rade zajedno na promovisanju održivog globalnog razvoja i da teže saradnji u kojoj svi dobijaju.

"Razvoj je ključ za rešavanje različitih teških problema i pružanje boljeg života ljudima", naglasio je.

Si je pozvao velike razvijene zemlje da usvoje odgovornu ekonomsku politiku i da izbegnu negativna prelivanja politike koja mogu imati težak danak u zemljama u razvoju.

Pozvao na posvećenost inkluzivnosti, otvorenosti i integraciji, istakavši da je ekonomska globalizacija "nezaustavljiv istorijski trend".

"Kina će nastaviti da teži otvaranju prema višim standardima, razvijaće nove sisteme za otvorenu ekonomiju višeg standarda i nastaviće da neguje tržišno i zakonski zasnovano i internacionalizovano poslovno okruženje", zaključio je predsednik Kine u govoru na otvaranju BRIKS-a.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.