AAA

SVET | 24.06.2022 17:55 > 24.06 21:13

Vrhovni sud SAD oborio zakonsko pravo na abortus na saveznom nivou


Vrhovni sud SAD oborio je danas presudu kojom je pre 50 godina pravo na abortus legalizovano u celoj državi, javlja BBC.

Sud je oborio presudu nekoliko nedelja nakon što se u javnosti pojavio nacrt mišljenja sudije Semjuela Alita, kojim je nagovešteno da će sud oboriti presudu.
Sada će svaka država SAD moći da samostalno zabrani vršenje abortusa. Očekuje se da će to učiniti polovina američkih država. Trinaest je već donelo zakone protiv abortusa koji stupaju na snagu nakon presude Vrhovnog suda.

Sud je odluku doneo većinom glasova od šest prema tri.

Kako javlja agencija Asošiejted pres, za ukidanje presude glasalo je i troje sudija koje je postavio bivši predsednik Donald Tramp.

"Ustav ne pominje abortus, i nijedno takvo pravo koje bi bilo implicitno zaštićeno ustavnim odredbama", napisao je sudija Alito u konačnoj odluci.

Troje sudija koje je bilo protiv poništenja presude napisalo je u izdvojenom mišljenju da je odluka doneta "na žalost miliona američkih žena, koje su danas izgubile osnovnu ustavnu zaštitu".

Istraživanja američkog javnog mnjenja pokazuju da odluka suda nije u skladu sa većinskim stavom u SAD.

Tramp pohvalio odluku Vrhovnog suda SAD o poništenju legalizacije abortusa u celoj državi

Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Trump) pohvalio je danas odluku Vrhovnog suda da poništi presudu kojom je pravo na abortus bilo legalizovano u celoj državi, javila je američka televizija Foks njuz (FoxNews).

Tramp je u intervjuu za Foks njuz ocenio da će odluka suda "na kraju biti dobra za sve".

Na pitanje šta misli o svojoj ulozi u vezi sa poništenjem, jer je on imenovao tri konzervativne sudije u Vrhovni sud, Tramp je rekao da je "odluku doneo Bog".

Bivši američki predsednik Barak Obama (Barack) objavio je na svom Tviter nalogu da je Vrhovni sud poništenjem presude prepustio "najličniju odluku koju neko može da donese ćefu političara i ideologa", i da je time "napao osnovne slobode miliona Amerikanaca".

Bajden: Vrhovni sud izričito oduzeo već priznato pravo američkom narodu

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio je danas, povodom odluke Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom je pravo na abortus bilo legalizovano u celoj državi, da je sud američkom narodu oduzeo već priznato ustavno pravo.

"Danas je vrlo tužan trenutak. Vrhovni sud SAD je danas izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu, koje je već priznao. Nije ga ograničio, prosto su ga oduzeli. To nikada nije urađeno sa nekim pravom koje je važno tolikom broju Amerikanaca. Ali oni su to učinili", rekao je Bajden.

On je dodao da je sada oborena presuda o takozvanoj odluci "Rou (Roe) protiv Vejda (Wade)" iz 1973. godine, kojom je abortus bio legalizovan u celoj državi i koja je štitila pravo žena da zajedno sa lekarom donesu odluku bez uticaja politike.

Bajden je naveo da je presuda bila ustavni princip donet uz širok nacionalni konsenzus, koji su poštovale sudije imenovane od demokratskih i republikanskih predsednika.

On je rekao da je sud vratio Ameriku unazad za 150 godina, ali da to ne znači da je "borba gotova", i dodao da je jedini način da se zaštiti pravo žena na izbor je da ga Kongres "vrati usvajanjem federalnog zakona".

Bajden je pozvao glasače u SAD da se postaraju da se "njihov glas čuje" na predstojećim izborima ove jeseni.

Makron izrazio žaljenje zbog američke odluke o ukidanju prava na abortus

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izrazio je danas žaljenje zbog odluke američkog Vrhovnog suda da na saveznom nivou ukine pravo na abortus, ocenjujući da se na taj način dovodi u pitanje sloboda žena jer je "abortus osnovno pravo svih žena".

"To (pravo) mora da bude zaštićeno. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud SAD", napisao je Makron na Tviteru.

Nekoliko francuskih udruženja za odbranu prava na abortus osudilo je odluku američkog suda navodeći da je to "opasan signal" kojim se ugrožava pravo žena u ostatku sveta, čak i u Francuskoj.

Vrhovni sud SAD danas je ukinuo pravo na abortus na saveznom nivou, dok je nekoliko američkih saveznih država odmah iskoristilo priliku da zabrani dobrovoljni prekid trudnoće na svom tlu.

Nekoliko desetina ljudi danas se okupilo u Parizu za podršku prava na abortus. Skup je održan na poziv nekoliko feminističkih i levičarskih organizacija. Demonstranti su nosili plakate sa natpisom "Solidarnost sa sestrama iz SAD", dok su mnogi izrazili zabrinutost da se u Francuskoj ne donese slična odluka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.