AAA

SVET | 25.06.2022 12:50 > 25.06 13:16

Si Đinping za dijalog na visokom nivou o svetskom razvoju

Međunarodna zajednica nastoji da održi razvoj dok se bori sa deficitima u globalnom miru i upravljanju u trenutku kada se svet suočava sa teškim izazovima, uključujući pandemiju kovida-19, regionalne sukobe i reakcije usmerene protiv globalizacije. "Ovo je doba puno izazova, ali je i doba puno nade", izjavio je kineski predsednik Si Đinping na jučerašnjem Dijalogu na visokom nivou o globalnom razvoju koji je održan u virtuelnom formatu.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je primetio da su neke zemlje politizovale i marginalizovale pitanje razvoja, izgradile "malo dvorište sa visokim ogradama", uvele maksimalne sankcije i podstakle podele i konfrontaciju.
On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da prepozna preovlađujući trend u svetu, te da učvrsti samopouzdanje i da deluje unisono i sa velikom motivacijom da promoviše globalni razvoj, ali i da neguje razvojnu paradigmu koja sadrži dobrobit za sve, ravnotežu, koordinaciju, inkluzivnost, saradnju u kojoj svi dobijaju i zajedničko blagostanje.

Ističući stavljanje razvoja u središte međunarodne agende, Si je pozvao na sprovođenje Agende UN-a za održivi razvoj 2030. i izgradnju političkog dogovora da je razvoj važan za sve ljude i da saradnju treba zajednički da sprovode sve zemlje.

Kina je, pod Sijevim vođstvom, posvećena izgradnji sveta zajedničkog prosperiteta, navodi CMG i dodaje da je kineski predsednik u petak izneo četiri predloga za promovisanje zajedničkog razvoja.

On je pozvao na zajedničku izgradnju međunarodnog dogovora o promovisanju razvoja. "Samo kada ljudi širom sveta budu živeli bolje biće moguće da se održi prosperitet, sačuva bezbednost i čvrsto utemelje ljudska prava", naveo je Si.

On je rekao da međunarodna zajednica treba zajednički da radi na stvaranju povoljnog međunarodnog okruženja za razvoj sa otvorenom svetskom ekonomijom i pravednim i pravičnim globalnim sistemom upravljanja.

Kineski predsednik je takođe istakao neophodnost negovanja novih pokretača razvoja, rekavši da treba uložiti napore da se pojačaju naučne i tehnološke inovacije, kao i institucionalne inovacije, te da se unapredi moderna industrija, premosti digitalni jaz i ubrza tranzicija na nisku emisiju ugljenika.

Što se tiče razvoja, nijedna zemlja ili pojedinac ne bi trebalo da budu ostavljeni, naglasio je Si, pozivajući na stvaranje globalnog razvojnog partnerstva.

Imajući u vidu dobrobit čitavog čovečanstva, Si je predložio Inicijativu za globalni razvoj na opštoj debati 76. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru 2021. u cilju usmeravanja globalnog razvoja ka novoj fazi uravnoteženog, koordinisanog i inkluzivnog rasta. Ta inicijativa je naišla na odličan prijem i dobila je snažnu podršku od preko 100 zemalja.

Si je u petak najavio dalje pragmatične korake Kine koji idu u smeru pružanja kontinuirane podrške Agendi za održivi razvoj 2030. i koji promovišu globalni prosperitet.

On je rekao da će Kina unaprediti Fond za pomoć saradnji Jug-Jug tako što će uložiti 1 milijardu dolara u taj fond, pored već opredeljene 3 milijarde dolara, kao i da će povećati doprinos u Fondu poverilaca UN-a za mir i razvoj .

Kina je voljna da radi sa svim stranama na unapređenju saradnje u smanjenju i iskorenjivanju siromaštva, proizvodnji i snabdevanju hranom, zelenom razvoju, inovacijama u oblasti vakcina, istraživanju i razvoju, kao i na unapređenju industrijalizacije i povezanosti, istakao je Si.

Prema rečima kineskog predsednika, zemlja će uspostaviti platformu za razmenu iskustava i znanja o međunarodnom razvoju, centru za promociju globalnog razvoja i globalnu mrežu znanja za razvoj, u cilju razmene iskustava u upravljanju i promovisanja međusobnog učenja.

"Mi ćemo biti domaćini globalnog foruma o razvoju mladih i učestvovaćemo u pokretanju globalnog akcionog plana za razvoj mladih, u pokušaju da udružimo što je moguće više snage za sprovođenje Agende za održivi razvoj 2030", rekao je Si.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.