AAA

SVET | 30.06.2022 15:40 > 30.06 15:40

Vang: Kina želi da jača saradnju sa članicama Šangajske organizacije za saradnju

Kina želi da jača saradnju sa drugim zemljama članicama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), da ostvaruje "šangajski duh" i da unapređuje izgradnju zajednice zajedničke budućnosti, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Na sastanku ŠOS povodom 20. godišnjice potpisivanja Povelje te organizacije i 15. godišnjice potpisivanja Sporazuma o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji, Vang je putem video veze pozvao članice da jačaju solidarnost i koordinaciju, da zajedno rešavaju rizike i izazove, da povećaju obostrano korisnu saradnju i da poboljšaju globalno upravljanje, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).
Vang je naveo da su u Povelji ŠOS jasno određeni ciljevi i misije za napredak regionalnog mira i razvoja, kao i važni principi međusobnog poverenja i stalnih konsultacija.

U Sporazumu ŠOS o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji, navodi se da sve zemlje članice treba da poštuju put razvoja bez svrstavanja i konfrontacije.

Radi jačanja regionalne saradnje, ŠOS je promovisala "šangajski duh" koji se odlikuje uzajamnim poverenjem, uzajamnom koristi, jednakošću, konsultacijama, poštovanjem različitih civilizacija i traženjem zajedničkog razvoja.

Uz Kinu, članice Šangajske organizacije za saradnju su i Rusija, Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.