AAA

SVET | 03.07.2022 12:00 > 03.07 12:30

Guverner Luganska: Rusi jačaju položaje oko ključnog ukrajinskog grada na istoku. Rusija objavila da je zauzela Lisičansk i celu oblast Lugansk (VIDEO)


Ruske snage jačaju položaje u pokušaju da zauzmu poslednje uporište otpora u istočnoj ukrajinskoj provinciji Lugansk, rekao je danas guverner te provincije Sergij Hajdaj.

Ukrajinski borci nedeljama pokušavaju da odbrane grad Lisičansk i da spreče da on padne u ruske ruke, kao susedni Severodonjeck pre nedelju dana.
Savetnik ukrajinskog predsednika ocenjuje da je pitanje dana kada će se odlučiti sudbina Lisičanska.

"Okupatori su angažovali sve svoje snage na Lisičansk. Napali su grad sa neshvatljivo svirepom taktikom", rekao je guverner Luganska Sergij Hajdaj preko Telegrama.

On je rekao da ruske snage trpe "znatne gubitke" ali da "tvrdoglavo napreduju" i da zauzimaju položaje u gradu.

Lisičansk je odvojen od Severodonjecka. Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u onlajn intervjuu kasno sinoć da su ruske snage prvi put uspele da predju reku sa severa i time stvorile "preteću" situaciju".

On je rekao da Rusi nisu stigli do centra Lisičanska ali da tok borbi ukazuje da će borba za Lisičansk biti odlučena do ponedeljka.

Zauzimanje Lisičanska dovelo bi Moskvu bliže njenom objavljenom cilju da zauzme celu industrijsku oblast Donbas, koja obuhvata dve provincije Lugansk i Donjeck. Rusi su usmerii svoju ofanzivu na tu oblast od kada su se proletos povukli iz severne Ukrajine i oko glavnog grada Kijeva.

Proruski separatisti drže pod svojom kontrolom delove obe te istočne provincije od 2014. godine, a Moskva je priznala Lugansk i Donjeck kao suverene republike.

Sirijska vlada u sredu je saopštila da će i ona priznati nezavisnost i suverenitet te dve oblasti.

Rusija objavila da je zauzela Lisičansk i celu oblast Lugansk

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je danas da su ruske snage zauzele ključni ukrajinski grad Lisičansk i da sada kontrolišu celu oblast Luganska na istoku Ukrajine.

"Sergej Šojgu je obavestio glavnokomandujućeg ruskih oružanih snaga Vladimira Putina o oslobadjanju Luganske narodne republike", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenose ruske novinske agencije. Rusija priznaje Lugansku oblast kao Lugansku narodnu republiku (LNR).

Šojgu je izvestio Putina da je kao rezultat uspešnih vojnih operacija oružanih snaga Rusije, zajedno sa jedinicama Narodne milicije LNR, uspostavljena puna kontrola nad gradom Lisičanskom i nizom obližnjih naselja.

Ukrajinski borci nedeljama su pokušavali da odbrane Lisičansk i spreče da dodje pod rusku kontrolu kao što se desilo sa susednim Severodonjeckom pre nedelju dana.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u onlajn intervjuu kasno sinoć da tok borbi ukazuje da će sudbina grada biti odlučena do ponedeljka.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.