AAA

SVET | 14.07.2022 12:00 > 14.07 12:30

U Francuskoj parada povodom Dana Bastilje


Preletom aviona akrobatske grupe francuskog ratnog vazduhoplovstva (Patrouille de France), koji su tradicionalno obojili nebo u plavo, belo i crveno, počela je danas vojna parada u čuvenoj aveniji Jelisejskih polja u Parizu, povodom državnog praznika, Dana pada Bastilje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) predsedava svečanostima u prisustvu članova vlade i vojske, a sa tribine na Trgu Konkord u društvu visokih državnih zvaničnika prati paradu.

Ovogodišnji slogan parade je "Deljenje plamena", a očekuje se učešće oko 6.400 ljudi koji će marširati duž avenije Jelisejskih polja, od Trijumfalne kapije do Trga Konkord.
Medju učesnicima biće pripadnici kopnene vojske, mornarice, vazduhoplovstva, policije, žandarmerije, vatrogasne službe, konjice, kao i pripadnici Legije stranaca. Parisko nebo će nadletati 65 aviona i 26 helikoptera.

Predvidjeno je učešće bretonskog muzičkog ansambla Bagad de Lan-Biue (Bagad de Lann-Bihoue) sa 30 muzičara koji sviraju gajde, udaraljke i druge instrumente. Taj ansambl predstavlja francusku mornaricu na domaćim i medjunarodnim dogadjajima.

U delu parade pešadije biće odata počast narodima istočne Evrope, kao i pripadnicima raznih vojnih škola iz cele Francuske.

Makron će po završetku parade oko 13.30 dati intervju najvećim televizijama TF1 i Frans 2 (France). Njegovo poslednje televizijsko obraćanje bilo je 22. juna, posle drugog kruga parlamentarnih izbora na kojima su njegovi centristi osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu.

Tokom večeri planiran je vatromet kod Alfelove kule. Vatrometi će biti organizovani u mnogim gradovima Francuske.

Praznik se slavi se u znak sećanja na rušenje Bastilje, zloglasne pariske tvrdjave zatvora, 14. jula 1789. To je bio jedan od ključnih trenutaka Francuske buržoaske revolucije.

Pad Bastilje predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga, 26. avgusta 1789, usvojena je Deklaracija o ljudskim i gradjanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.