AAA

SVET | 18.07.2022 16:30 > 18.07 16:30

Mediji: Atina uložila zvaničnu žalbu Srbiji zbog aviona s municijom


Grčka je danas uložila zvaničnu žalbu Srbiji pošto se teretni avion sa minobacačkom municijom srušio pri pokušaju prinudnog sletanja u severnoj Grčkoj.

"Grčki ambasador u Beogradu dobio je instrukcije da uloži žalbu srpskoj (vladi) kako bi naglasio potrebu da grčke vlasti budu unapred obaveštene o prirodi tereta", rekao je zvaničnik grčke vlade koji je zatražio anonimnost do objavljivanja zvaničnog saopštenja, prenosi agencija AP u izveštaju iz Soluna.
Grčki Ekatimerini pethodno je na svom portalu objavio da će Grčka uložiti demarš Srbiji zbog toga što nije obavestila Atinu o opasnom teretu koji je prevozio avion "Antonov" koji se prošle subote srušio na severu Grčke.

Pozivajući se na diplomatske izvore Ekatimerini je naveo da će demarš uručiti ambasador Grčke u Srbiji.
AP podseća da je u nesreći koja se dogodila u subotu uveče na severu Grčke poginulo svih osam članova posade teretnog aviona "Antonov an-12", kojim je upravljala ukrajinska kompanija. Veruje se da su svi poginuli članovi posade ukrajinski državljani.

Agencija navodi da su najmanje dva sata nakon nesreće okolinom odjekivale eksplozije i da ekipe za uklanjanje mina već drugi dan rade na rašćišćavanju područja četrdesetak kilometara zapadno od međunarodnog aerodroma Kavala.

Portparol vatrogasne službe Janis Artopios rekao je da vojni specijalisti iz odeljenja za nuklearnu, hemijsku i biološku odbranu nisu otkrili nikakve opasne supstance nakon pregleda mesta nesreće, dodaje AP.
Nesreća je izazvala nestanak struje u nekoliko sela u blizini mesta nesreće, a popravku je zaustavilo uklanjanje ubojnih sredstava, rekli su zvaničnici.

Prema navodima medija, pilot avion sa 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, pao je u plamenu, eksplodiravši pri udaru u tlo.

Pilot je ranije prijavio problem sa motorom i dobio dozvolu za prinudno sletanje u Kavalu, ali je signal aviona izgubljen ubrzo nakon poziva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.