AAA

SVET | 19.07.2022 17:45 > 19.07 17:45

U trci za lidera britanskih konzervativaca ostala tri kandidata, Sunak u prednosti


 U trci za lidera britanske Konzervativne stranke, koji će automatski postati i premijer, danas su ostala tri kandidata, među kojima je trenutno u prednosti doskorašnji ministar finansija Riši Sunak (Rishi).

Iako je u današnjoj, četvrtoj rundi glasanja za naslednika odlazećeg premijera i lidera konzervativaca Borisa Džonsona dobio najviše glasova, Sunak je i dalje daleko od pobede.
Poslanici Konzervativne stranke sutra će ponovo glasati, posle čega će u trci ostati dva kandidata za čelo stranke i vlade. U svakoj rundi glasanja kandidat sa najmanje glasova biva eliminisan.

Iz trke je danas eliminisana bivša državna sekretarka za rodnu ravnopravnost Kemi Bejdnok (Badenoch), uzdanica desnog krila stranke i poslanica koja ranije nije bila poznata široj javnosti.

Uz Sunaka, koji će gotovo izvesno ući u poslednju rundu, u trci su ostali i šefica diplomatije Liz Tras (Liz Truss) i državna sekretarka za trgovinu Peni Mordant (Penny Mordaunt), bivša ministarka odbrane.

Sunaka je danas podržalo 118 konzervativnih poslanika, Mordant je dobila 92 glasa, Tras 86, a Bejdnok 59.

Mordant i Tras će sada nastojati da pridobiju pristalice Kemi Bejdnok, ali i drugih, ranije izbačenih kandidata.

Nakon što u trci sutra ostanu dva kandidata, o novom lideru neće odlučivati poslanici Konzervativne stranke, nego svih 180.000 njenih članova. Ime pobednika, odnosno novog britanskog premijera, biće objavljeno 5. septembra.

Džonson je 7. jula objavio da se povlači sa čela vlade i partije, nakon što je ostavku podnelo oko 50 članova vlade, nezadovoljno njegovim odbijanjem da se povuče posle više skandala. Među njima je bio i Sunak, koji je ostavku podneo dva dana pre Džonsona.

Žestoka kampanja za Džonsonovog naslednika razotkrila je duboke podele u Konzervativnoj stranci na kraju njegove vladavine. Sunak se našao na meti oštrih napada partijskih saboraca jer je povećao poreze da bi umanjio ekonomsku štetu izazvanu pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.