AAA

SVET | 24.07.2022 12:55 > 24.07 12:57

Lapid upozorio Rusiju: Zatvaranje Jevrejske agencije će naneti štetu odnosima (VIDEO)


Predsednik prelazne vlade Izraela Jair Lapid upozorio je danas Rusiju da ne zatvara kancelarije Jevrejske agencije u toj zemlji, ocenivši da bi to moglo negativno uticati na diplomatske veze izmedju Moskve i Jerusalima.

Otvorenom Lapidovom upozorenju Moskvi prethodili su nedavni potezi ruskih vlasti protiv neprofitne izraelske organizacije čiji je zadatak da pomaže i ohrabruje imigraciju Jevreja u Izrael.
Ministarstvo pravde Rusije je prošle nedelje zvanično pozvalo na obustavu aktivnosti Jevrejske agencije u Rusiji jer je navodno prekršila više lokalnih zakona, prenose izraelski mediji.

Izrael, medjutim, veruje da to nije posledica kršenja zakona već osveta Moskve zbog podrške Jerusalima Ukrajini.

Jevrejska agencija obratila se Ministarstvu spoljnih poslova Izraela za pomoć,a prošle nedelje je Lapid, koji je takodje šef diplomatije, najavio da će poslati delegaciju u Moskvu ove nedelje da razgovara sa ruskim zvaničnicima i danas su se članovi delegacije sastali u njegovom kabinetu pre nego što otputuju.

"Premijer Lapid je rekao na sastanku da su veze sa Rusijom važne za Izrael. Jevrejska zajednica u Rusiji je velika i važna i pominje se u svakom razgovoru sa administracijom u Moskvi. Zatvarenje kancelarija Jevrejske agencije bio bi težak dogadjaj, koji bi imao posledice po te veze", navedeno je u saopštenju Lapidovog kabineta.

U izraelskoj delegaciji će biti predstavnici premijerovog kabineta, Saveta za nacionalnu bezbednost, ministarstava za spoljne poslove,pravde i za imigraciju i integraciju.

Ruske vlasti su u junu obavestile Jevrejsku agenciju da planiraju da zakonske mere protiv nje ako ne prihvati više zahteva.

U četvrtak prošle nedelje upozorenje je preraslo u praktične korake pošto se ministarstvo pravde obratilo sudu u Moskvi, tražeći raspuštanje agencije, preneli su ruski mediji.

Kako je navedeno zahtev je upućen zbog kršenja zakona, a ruski mediji su objavili da agencija prikuplja i prenosi podatke o ruskim gradjanima i preliminarno ročište je zakazano za 28.jul.

Izraelski mediji navode da se takav stav Vlade Rusije smatra krajnje neuobičajenim i da je očito osveta za stav Izraela zbog invazije Rusije na Ukrajinu i izraelske napade na proiranske ciljeve u susednoj Siriji, kojima se Moskva ponekad protivi.

U proteklim godinama desetine hiljada ruskih gradjana se uselilo u Izrael, a oko 10.000 ih je došlo od početka rata u Ukrajini, navodi danas "Tajms of Izrael" (Times of Israel).KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.