AAA

SVET | 03.08.2022 17:55 > 03.08 18:01

OPEK Plus povećava proizvodnju nafte sporijim tempom nego u prethodnim mesecima

  • prt.scr youtube

Države članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznice (OPEK Plus) odlučile su danas da povećaju proizvodnju u septembru mnogo sporijim tempom nego prethodnih meseci u vreme visokih cena nafte i nestabilnih snabdevanja energentima pogoršanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

OPEK Plus je saopštio da će povećati proizvodnju na 100.000 barela dnevno sledećeg meseca nakon što je u julu i avgustu povećala proizvodnju za 648.000 barela dnevno.
Grupa je razmatrala kakve efekte inflacija i rastući broj inficiranih korona virusom mogu imati na globalnu potražnju za gorivom u jesen, dok su cene benzina na pumpama i dalje visoke.
OPEK, na čelu sa Saudijskom Arabijom i njegovi saveznici, predvodjeni Rusijom, smanjili su do septembra proizvodnju zbog pandemije pošto su cene nafte i potražnja naglo pale.

Koalicija OPEK plus postepeno dodaje sve više nafte i gasa na tržište kako su se ekonomije oporavljale.

Neke zemlje OPEK-a, kao što su Angola i Nigerija, proizvode manje od dogovorene količine. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, s druge strane, imaju kapacitet da povećaju proizvodnju ali nema informacija da to žele.

Ruski izvoz nafte i prirodnog gasa u svet je opao jer su mnoge zemlje uvele sankcije ili ograničile kupovinu od Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu.

Rusija je takodje smanjila ili potpuno prekinula isporuku prirodnog gasa u desetak evropskih zemalja, čime je dodatno podigla cene energenata, smanjila potrošačku moć ljudi i na korak je da izazove recesiju ako države ne budu mogle da nabave dovoljno gasa da prežive zimu.

Bio je to prvi zvanični mesečni sastanak grupe otkako je njen lider Mohamed Sanusi Barkindo umro prošlog meseca u 63. godini. Veteran kuvajtske naftne korporacije Haitham al-Ghais preuzeo je ove nedelje funkciju generalnog sekretara OPEK-a.

Ovo je takodje bio prvi sastanak OPEK-a nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden posetio Saudijsku Arabiju prošlog meseca, sa ciljem da poboljša odnose i sa nadom da će podstaći veću proizvodnju nafte grupe.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.