AAA

SVET | 07.08.2022 22:55 > 07.08 22:55

Američki Senat usvojio Bajdenov plan za klimu i zdravlje


Posle 18 meseci pregovaranja i maratonske noćne sesije američki Senat danas je usvojio veliki plan predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) o klimi i zdravlju, što predstavlja značajnu pobedu za predsednika manje od 100 dana pre važnih izbora za Kongres.

Demokrate su samo svojim glasovima u Senatu odobrile plan od više od 450 milijardi dolara investicija, koji će sada biti upućen na usvajanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a glasanje se očekuje iduće nedelje. Posle toga će ga Bajden promovisati svojim potpisom. Izglasali su ga sa 51 glasa prema 50, gde je potpresednica Kamala Haris (Harris) dala odlučujući glas za demokrate.
"Put je bio dug, težak i krivudav", rekao je šef demokrata u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) neposredno pre glasanja uz glasno aplaudiranje kolega demokrata.

Plan je rezultat teških kompromisa sa desničarskim krilom demokratske partije, i obuhvata najveću investiciju ikad u SAD za klimu, 370 milijardi dolara za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine.

Sa ovom reformom jedan Amerikanac će dobiti do 7,500 dolara za kupovinu električnog vozila. Vlada će učestvovati sa 30 odsto za postavljanje solarnih panela na krov.

Reformom je takodje predvidjeno jačanje otpornosti šuma naspram velikih požara koji su zahvatili američki Zapad i čij porast je direktno pripisan zagrebanju planete.

Takodje će se davati pomoć industrijama koje najviše zagadjuju da bi se pomoglo u njihovoj energetskoj tranziciji.

Tekst takodje predvidja 64 milijardi dolara investicija u zdravstvo i postepeno smanjenje cena nekih lekova, koji mogu biti do deset puta skuplji nego u drugim bogatim zemljama.

Medjutim, neki su morali da se odreknu ambicija o besplatnim javnim obdaništima i univerzitetima i boljoj nezi za starije.

Demokrate koje su želele da sprovedu taj plan pre važnih izbora za Kongres u novembru, gde je u pitanju zadržavanje ili gubljenje većine i u želji da pruže pobedu predsedniku čija popularnost jenjava, ujedinile su se i odbacile veliku većinu amandmana republikanaca.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.