AAA

SVET | 27.09.2022 14:20 > 27.09 14:23

Stano: EU će uvesti sankcije organizatorima ilegalnih referenduma

EU smatra da su referendumi o pripajanju Rusiji organizovani u ukrajinskim oblastima "ilegalni" i sve osobe koje su učestvovale u njihovoj organizaciji će biti kažnjene, rekao je danas portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

"Snosiće posledice sve osobe koje su učestvovale u organizaciji tih ilegalnih referenduma i koje su ih podržale", rekao je Borelov portparol Peter Stano na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u Briselu.
Evropska unija priprema nove ekonomske i pojedinačne sankcije Rusiji i na spisak će biti stavljene osobe koje su jasno uključene u te referendume, rekao je danas jedan od Borelovih saradnika Lik Pjer Devinj (Luc Pierre Devigne) u obraćanju u Evropskom parlamentu.

"Svaka podrška tim ilegalnim referendumima je ilegalna. Sve zavisi od uključenosti u tu podršku", rekao je Stano i dodao da će države članice EU utvrditi da li su aktivnosti tih osoba podložne sankcijama i da li ima razloga da im se uvedu sankcije.

Za uvodjenje novih sankcija potrebna je jednoglasna odluka evropske dvadesetsedmorice.

EU je već uvela šest rundi sankcija Moskvi, medju kojima je i prekid kupovine uglja i nafte. Ona je stavila i više od hiljadu Rusa, medju kojima i predsednika Vladimira Putina i brojne oligarhe, na crnu listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Uniju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.