AAA

SVET | 30.09.2022 22:15 > 30.09 22:15

Evropska unija, SAD i NATO osudili rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti


Zemlje Zapada odgovorile su lavinom osuda na današnju odluku Rusije da pripoji sebi četiri ukrajinske oblasti, a Evropska unija je saopštila da nikada neće priznati ilegalne referendume koje je Moskva organizovala "kao pretekst za dalje kršenje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

"Da se ne zavaravamo ovi postupci nemaju nikakav legitimitet", rekao je u Vašingtonu predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden).
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nazvao je današnje postupanje Rusije "najvećim pokušajem anektiranja neke evropske teritorije silom nakon Drugog svetskog rata".

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini, započet invazijom Rusije na tu zemlju 24. februara 2022. godine, nalazi se "na ključnoj tački", a današnja odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o pripajanju Zaporoške, Hersonske, Donjecke i Luganske oblasti predstavlja "najozbiljniju eskalaciju otkako je rat počeo".

Rusija sada tvrdi da ima suverenitet nad 15 odsto teritorije koja po međunarodnom pravu pripada Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas dokument kojim traži pristupanje njegove zemlje NATO savezu "po ubrzanoj proceduri", ali Stoltenberg u svom obraćanju nije pokazao da je NATO time vezan, već je izjavio da Alijansa "podržava pravo Ukrajine da izabere soprstveni put, da odluči u kakvom bezbednosnom aranžmanu želi da bude".

Članstvo u NATO podleže konsenzusu 30 država članica, pa nije jasno kakve su posledice zahteva Zelenskog, ali su zapadne isporuke oružja Ukrajini već približile ovu zemlju orbiti Severnoatlantske alijanse.

Zelenski je odbacio današnja upozorenja Vladimira Putina Ukrajini da ne pokušava da povrati ono što je izgubila i rekao da će cela teritorije njegove zemlje "biti oslobođena od ovog neprijatelja, a to Rusija zna, i oseća" njihovu moć.

SAD su danas uvele nove sankcije Rusiji koje obuhvataju više od 1.000 firmi i pojedinaca povezanih sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Sankcije se odnose i na guvernera centralne banke Rusije.

Svečano potpisivanje dokumenata o prisajedinjenju ukrajinskih oblasti Rusiji usledilo je tri dana nakon završetka od Moskve izrežiranih referenduma u tim oblastima.

Kijev i zapadne zemlje odbacili su ove referendume kao ogoljeni grabež teritorija zasnovan na lažima, izveden pod oružanom prisilom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.