AAA

SVET | 30.09.2022 22:45 > 30.09 22:45

Rusija u Savetu bezbednosti blokirala američku rezoluciju protiv sebe

Rusija je večeras vetom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sprečila usvajanje američke rezolucije kojom se osuđuju njena pripajanja četiri ukrajinske oblasti i referendumi na osnovu kojih je aneksija sprovedena, javljaju svetski mediji.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih pet stalnih, a one imaju pravo veta. Kako javlja Si-En-En (CNN), Kina, Brazil i Indija su se uzdržale od glasanje a Rusija, stalna članica, uložila je veto.
Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild (Linda Thomas-Greenfield) rekla je na početku sednice da je američka rezolucija "tačno ono zbog čega je Savet bezbednosti napravljen da štiti suverenitet, brani teritorijalni integritet i promoviše mir i bezbednost".

Kako javlja Bi-Bi-Si (BBC), rezolucija osudjuje Rusiju zbog "organizacije ilegalnih takozvanih referenduma (na teritorijama) u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine", a referendume proglašava "nevažećim".

Rezolucijom bi Rusija takođe bila pozvana da "smesta, u potpunosti i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u okvire sopstvenih međunarodno priznatih granica".

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je potpisao ukaze na osnovu kojih su Zaporoška, Hersonska, Donjecka i Luganska oblast pripojene Ruskoj Federaciji.

Zapadne zemlje su oštro osudile ovaj postupak kao i izrežirane referendume koji su pretodili aneksiji.

SAD su danas Rusiji uvele nove sankcije, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je prijem svoje zemlje u NATO "po ubrzanoj proceduri".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.