AAA

SVET | 01.11.2022 10:20 > 01.11 10:20

Fijala: Sankcije protiv Rusije funkcionišu na redu je Belorusija

Češki premijer Petr Fijala apelovao je danas u Pragu posle povratka iz Kijeva da je potrebno da se Rusija još više izoluje sankcijama, a da je za sankcije na redu i Belorusija koja posredno pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini.

"Sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovarali smo o efikasnosti sankcija. Uvereni smo da je potrebno da Rusiju guramo u sve veću izolaciju. Usvojeno je osam paketa. Znamo da te sankcije deluju, mnogi podaci to pokazuju. Rasprava o sankcijama u Evropskoj uniji se ne završava, spremni smo za dalje korake prema razvoju situacije", kazao je Fijala.
Premijer Češke koja do kraja ove godine predsedava EU rekao je na konferenciji za novinare da se sada razmatra uloga Belorusije u sukobu i da li je neophodno da budu pooštrene sankcije i protiv te zemlje.

"Ne može Belorusija da sledi rusku politiku ili da Rusija izbegava sankcije preko država kao što je Belorusija", rekao je Fijala a šef češke diplomatije Jan Lipavski dodao je da ruski napadi na Ukrajinu dolaze i sa teritorije Belorusije koja takodje snabdeva Rusiju oružjem.

Češki premijer je kritikovao takodje Rusiju za to što ne poštuje sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

"Moramo da nadjemo način da obnovimo taj put uz pomoć zemalja učesnica sporazuma, dakle Ukrajine i Turske. Češka će ih na sve načine podržavati da taj važan put bude obnovljen zato što ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da zbog nedostatka hrane dodje do destabilizacije, recimo u Africi", rekao je Fjala.

Češki premijer podsetio je da je u ponedeljak, kada je sa nekoliko ministara doputovao u Kijev na konsultacije češke i ukrajinske vlade, ruski predsednik Vladimir Putin češkim ministrima priredio "doček" sa 55 raketnih napada.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan obećao je da u EU mogu da se vrate ukrajinske izbeglice koje su dobile privremeno utočište a u medjuvremenu su se vratile u domovinu.

"Rusija napada infrastrukturu što bi kao posledicu moglo da ima novi izbeglički talas u Evropu. U Češkoj smo izdali 457.000 privremenih dozvola za boravak koje će automatski biti produžene za godinu dana", rekao je Rakušan.

Tokom posete Kijevu češka ministarka odbrane Jana Černohova razmatrala je sa ukrajinskom stranom kako da se Češke uključi najefikasnije u obuku ukrajinskih vojnika i to najverovatnije preko tronedeljnih ili mesečnih kurseva, a takodje je bilo reči i preduzećima koja bi se bavila remontom ukrajinskog oružja i vojne opreme.

Premijer Fijala kazao je da je njegova poseta Kijevu zajedno sa sedam ministara organizovana i zato da se ponovo daju uveravanja ukrajinskim vlastima i Ukrajincima da će Češka a i druge zemlje nastavljati da im vojno i humanitarno pomaže.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.