AAA

SVET | 08.11.2022 11:15 > 08.11 11:15

Severna Koreja negira tvrdnje SAD da šalje artiljerijsku municiju Rusiji


Severna Koreja je demantovala američke tvrdnje da isporučuje artiljerijske granate i municiju Rusiji za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, a danas je optužila Sjedinjene Američke Države (SAD) da lažu, javio je Glas Amerike (VOA).

"Smatramo takve poteze SAD kao deo njihovog neprijateljskog pokušaja da okalja imidž (Severne Koreje) u međunarodnoj areni", rekao je neidentifikovani zamenik direktora u kancelariji za vojne spoljne poslove severnokorejskog ministarstva u izjavi koju su preneli državni mediji.
"Još jednom jasno stavljamo do znanja da nikada nismo imali 'spoazume o oružju' sa Rusijom i da nemamo plan da to radimo u budućnosti", rekao je zamenik direktora.

Poricanje je usledilo nakon što je Severna Koreja sprovela na desetina testova oružja, uključujući rakete kratkog dometa koje su verovatno nuklearne, kao i interkontinentalnu balističku raketu koja bi mogla da gađa kopno SAD.

SAD su optužile Severnu Koreju, jednu od zemalja sa najviše naoružanja na svetu, da isporučuje municiju iz sovjetskog doba, poput artiljerijskih granata, kako bi popunila ruske zalihe koje su iscrpljene u Ukrajini.

Prošle nedelje, Rusija je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu poslala voz od 30 rasnih konja, otvarajući granicu sa svojim susedom prvi put u dve i po godine.

Severna Koreja je nastojala da unapredi odnose sa Rusijom, okrivljujući SAD za krizu i osuđujući "hegemonističku politiku" Zapada kao opravdavanje vojne akcije Rusije u Ukrajini da bi se zaštitila. U julu je Severna Koreja postala jedina nacija, osim Rusije i Sirije, koja je priznala teritorije Donjecka i Luganska kao nezavisne.

Moguća isporuka oružja Severne Koreje Rusiji predstavljala bi kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija koje zabranjuju da trguje oružjem sa drugim zemljama.

Malo je verovatno da će Severna Koreja dobiti nove sankcije, zbog podele u Savetu bezbednosti UN oko sukoba Amerike sa Rusijom u vezi sa njenim ratom u Ukrajini i njenim odvojenim strateškim takmičenjima sa Kinom.

Ranije ove godine, Rusija i Kina su već stavile veto na pokušaj SAD da pooštre sankcije Severnoj Koreji zbog njene serije testova balističkih raketa.

U odvojenom saopštenju koje su danas objavili državni mediji, visoki severnokorejski diplomata kritikovao je nedavnu osudu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša povodom lansiranja raketa Severne Koreje, nazivajući ga "glasnikom" američke vlade.

"Generalni sekretar UN ponavlja ono što Bela kuća i Stejt department govore kao da je on njihov glasnogovornik, što je žalosno", rekao je zamenik ministra za međunarodne organizacije u ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje Kim Son Gjong.

Kim je rekao da je Guterešovo"nepravedno i ponašanje iz predrasuda" doprinelo pogoršanju tenzija u regionu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.